Збанкрутілому котельно-зварювальному заводу погодили поділ 20-ти га землі на дві окремі ділянки

Івано-Франківська облдержадміністрація надала згоду  ДП «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» на поділ земельної ділянки державної власності площею 20,04 га.

Відповідне розпорядження було підписано головою Івано-Франківської ОДА Олегом Гончаруком 16 червня.

 

Мова йде про чималу територію, oj знаходиться у межах вулиць Хриплинська – Микитинецька – Незалежності. Цільове призначення землі - для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України. Сама ділянка відноситься до категорії промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

 

Понад 20 ге землі перебувають у користуванні державного підприємства «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод». Згідно розпорядження територію розділять на дві ділянки площами 0,2451 га та 19,7949 га відповідно.

 

Читайте також: ТОП-5 промзон Івано-Франківська, які можуть стати прикладом раціонального використання території.

 

 

Як писало Побудовано, 63 котельно-зварювальний завод утворився у 1945 році на базі фронтової авторемонтної майстерні та спеціалізувалося на виготовленні військової продукції і трубопроводів. У 1991 році воно втратило військові замовлення і з того часу виживає самостійно – налагодило виробництво промислових котлів та різноманітних металоконструкцій.

 

Державне підприємство «Івано-Франківський котельно-зварювальний завод» було в підпорядкуванні Міністерства оборони, проте  в 2010 році завод включено до складу концерну «УкрОборонПром». Вже у 2011 році спостерігаються значні погіршення економічних показників, а у серпні 2013 року Господарським судом Івано-Франківської області відрито провадження у справі про його банкрутство. Тоді ж було прийнято рішення докласти всіх зусиль аби зберегти виробничі потужності заводу - продати частину приміщень, яка не задіяна під цехами, а на ці гроші віддати борги, оновити обладнання й продовжувати виробництво.

 

Згодом у травні 2014 році зо два десятки працівників котельно-зварювального заводу вийшли на мітинг під стінами Івано-Франківської ОДА. Люди скаржились, що підприємство навмисне доводять до боргів і банкрутства, що продати активи за безцінь. Мова йде про чималу кількість устаткування та понад 20 га землі майже у центрі міста.

 

Вже у вересні 2014 року концерн «УкрОборонПром» заявив,  що планує відновити виробництво в Івано-Франківську. Згідно плану санації, передбачено продаж майнових активів на загальну суму 43 мільйона гривень. Крім того, концерт «УкрОборонПром» обіцяв додаткові 14,5 мільйонів гривень інвестицій.

 

У квітні 2016 року Перша українська міжрегіональна товарна біржа оголосила про проведення аукціону з продажу майна котельно-зварювального заводу у процедурі санації. Аукціони відбувалися у період з травня по серпень 2016 року. За цей час з молотка пішло 8 лотів, на загальну суму понад 5 мільйонів гривень.

 

 

Очевидно, що цих коштів виявилося замало для проведення реструктуризації. Наразі на сайті Першої української міжрегіональної товарної біржі можна знайти чимало аукціонів з продажу окремих корпусів, виробничих та побутових приміщень, складів, сховищ заводу, тощо. Більшість торгів проводяться не вперше, оскільки бажаючих придбати залишки підприємства не так вже і багато.

 

Та важливо те,  що усі об’єкти нерухомості розташовані на землі, яка належить громаді міста, і була лише передана заводу для користування. Відтак, право власності на земельну ділянку до переможця аукціону не переходить.