Забудовників-фізосіб, які мають великі обороти, чекають перевірки податкової

На сьогоднішній день налічується дві з половиною тисячі підприємців-фізосіб, які вже побудували і продали близько 3,5 млн кв м житла.

Це понад 12 тис. об’єктів, в яких більш ніж 40 тис. квартир. 88 фізичних осіб виявилися власниками 50 і більше об’єктів.

 

Про це повідомив в. о. заступника голови ДФС Євген Бамбізов.

 

Як приклад він назвав сімейний бізнес забудовників, що працюють під Києвом вже кілька років. У власності цієї сім’ї в різний час було понад три тисячі об’єктів нерухомого майна. 1 763 об’єкти вже реалізовані, дохід від продажу перевищив 1,5 млрд грн.

 

Позиціонуючи себе як забудовника-фізособу, такі оператори ринку уникають належного державного контролю за ходом будівництва, не несуть відповідальності перед міською владою, як якщо б будувала компанія-юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності. Що в свою чергу означає: вони не можуть гарантувати покупцям житло, побудоване з дотриманням будівельних норм і правил, зазначає податківець.

 

Крім того, подібні забудовники істотно оптимізують податкові зобов’язання. Обсяги податків, які платять фізична особа і будівельна компанія, відрізняються майже в десять разів.

 

Фізична особа, що будує житло для власних потреб, у разі продажу майнових прав або введеного в експлуатацію житла сплачує державі податок на доходи фізосіб (5%) і військовий збір (1,5%). У той час як юридична особа — компанія-забудовник має заплатити податок на прибуток (18%), єдиний соціальний внесок (22%) і ПДВ (20%).

 
За матеріалами Діло