Колегія ДАБІ пропонує змінити систему штрафних санкцій для забудовників

5 грудня відбулося чергове засідання колегії Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

До обговорення актуальних питань архбудконтролю долучилися керівники структурних підрозділів центрального апарату, голова Громадської ради при Держархбудінспекції Михайло Голубничий, директор ДП Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» ім. Ю.М. Білоконя Іван Шпилевський, директор Департаменту кадрової політики та персоналу Держгеокадастру Сергій Ковганич та інші експерти і фахівці будівельної галузі, повідомляє прес-служба ДАБІ.

 

Зокрема, розглянуто питання практичної реалізації положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» від 17.01.2017 № 1817. Минуло півроку як закон почав працювати і вже можна констатувати, що він став дієвим кроком для розвитку будівельної галузі та покращення інвестклімату. Позитивні зміни відзначають представники бізнесу, іноземні інвестори та експерти.

 

Щоб зменшити тиск на бізнес, учасники колегії підтримали пропозицію змінити систему штрафних санкцій. За незначні порушення штрафи накладатимуть лише в разі невиконання приписів про усунення порушень. До того ж, передбачається можливість подовження термінів виконання таких приписів.

 

Підіймалося також питання щодо контролю робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю експлуатацію. Під час обговорення було відзначено, що перелік, звичайно, спрощує процедуру виконання певних видів робіт, але забудовники повинні враховувати деякі моменти. Набути право власності на нерухоме майно можливо лише за наявності документа про прийняття його в експлуатацію. Тому членами колегії розглянуто питання про доцільність введення норми про можливість прийняття в установленому порядку таких об’єктів в експлуатацію за бажанням замовника. Це дозволить уникнути конфліктних ситуацій та віднесення таких об’єктів до самочинної забудови.

 

Крім того, було представлено проект дорожньої карти для улаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів житлово-комунального та громадського призначення. Дорожня карта просто та зрозуміло описує процес – від намірів створення архітектурної доступності будинку до отримання правовстановлюючих документів на об’єкт. Після її оприлюднення громадяни матимуть вільний доступ до інформації про організацію безбар’єрного середовища у своєму будинку, місті, області.

 

Наостанок учасники засідання обговорили питання проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів. Зокрема, щодо розміщення інформації про виконавців робіт на офіційному веб-сайті Держархбудінспекції. За результатами підтримано рішення уніфікувати таку інформацію за певною формою та утворити робочу комісію для розгляду і надання рекомендацій щодо розміщення інформації про спеціалістів з відповідними кваліфікаційними сертифікатами в мережі інтернет.