З 2021 в Україні планують змінити правила покупки квартир


Права інвесторів на первинному ринку житла хочуть захищати по-новому. Мова йде про законопроєкт про захист прав інвесторів-покупців житла, він не буде стосуватися вже існуючих довгобудів.

 

Про це повідомляє Ubr.ua.

 

У повідомленні зазначається, що розробка відповідного документа почалася після слухань у профільному комітеті, що пройшли в листопаді 2019 року, за результатами якого напрацювали значний обсяг матеріалів та рекомендацій.

 

Заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк повідомила, що коли Верховна Рада вже найближчим часом повернеться до звичайного режиму роботи, проєкт буде зареєстрований і проголосований без зволікань.

 

Поки що це проєкт і навіть зараз йдуть дискусії про конкретних положеннях, у тому числі цифрах і методах, але ми наведемо основні розшифровки документа:

 

  • - законопроєкт вводить ряд нових понять, головним з яких є складова частина діленого об'єкта незавершеного будівництва, що передбачає придбану квартиру інвестором;

  • - об'єкт незавершеного (збудованого) об'єкта стає окремим об'єктом цивільних прав;

  • - продаж квартир відтепер стане можливою тільки після держреєстрації права власності об'єкта будівництва за забудовником. Продавати квартири зможе тільки то юрособа (компанія-забудовник), які оформило право власності на незавершений об'єкт будівництва;

  • - придбання/інвестування істотно буде обмежено тільки договорами купівлі-продажу майбутніх об'єктів нерухомості. Іншими словами, покупець купує квартиру в майбутньому будинку, а не право вимоги кв. м;

  • - у договорі купівлі-продажу повинен бути чітко вказаний ідентифікатор майбутнього об'єкта нерухомості в Єдиній електронній системі, реєстраційний номер в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно із зазначенням його характеристик і т. д. аж до вказівки розміщення квартири на поверсі, вартість об'єкта та способи її визначення, термін завершення будівництва та зобов'язання з передачі покупцеві квартири, відповідальність за невиконання умов договору;

  • - окремо прописана компенсація за зміну фактичної площі об'єкта: якщо фактична площа виявиться більш ніж на 10% більшою, ніж прописано в договорі, то забудовник не має права вимагати від покупця доплату.

Також, згідно із законопроєктом, реєстрація права власності об'єкта будівництва замовником відбувається автоматично після отримання права на виконання будівельних робіт, і реєстрація права власності на окремі складові частини (квартири, комерційні приміщення) майбутнього об'єкта нерухомості відбувається за тим же принципом.

 

Ще одне нововведення законопроекту – гарантійна частина, об'єкти, які забороняється відчужувати до введення об'єкта в експлуатацію. Її пропонується встановити на позначці 10% від усієї площі майбутнього об'єкта нерухомості (при страхуванні ризиків), або 13% у разі відсутності страхування. Простіше кажучи, до введення об'єкта в експлуатацію 10-13% площі забудовник не має права продавати, оскільки це повинно стати гарантійним обсягом у разі виникнення форс-мажорів, банкрутства забудовника та інших факторів.