Головні тренди на ринку нерухомості 2018 року: новобудови і однушки

Вторинний ринок може втратити в ціні. Експерти радять покупцям торгуватися до останнього.

За словами ріелторів, 2018 рік – хороший час для придбання власного житла для тих, хто вже зібрав потрібну суму. Якщо не буде значних потрясінь, ціни залишаться стабільними, пише "Сегодня". 

 

Експерти ринку в один голос твердять: зараз як гарячі пиріжки розлітаються однокімнатні квартири в новобудовах. За даними порталу нерухомості Domik.ua, станом на грудень 2017-го нова однушка в столиці коштувала приблизно в 1,5 млн грн ($ 50 тис.), в Одесі – 1,2 млн грн ($ 42 тис.), у Львові та Харкові – близько 1 млн ($ 35 тис.), в Дніпрі – близько 850 тис. грн ($ 30 тис.).

 

Згідно з прогнозами експертів, 2018-го ситуація з цінами на квартири сильно не зміниться.

 

"Сильні скачки і падіння можуть бути, тільки якщо в країні стануться якісь катаклізми, наприклад, якщо почнеться активна фаза війни або долар підскочить до 50 грн. В такому випадку ринок негайно відреагує, – вважає голова правління Спілки консультантів з нерухомості Іван Кудояр. – В інших же випадках можливі незначні коливання цін на квартири в межах 5-10%".

 

За його словами, трохи подешевшає вторинний ринок житла, а первинка залишиться на колишньому рівні.

 

"Зараз існує тенденція на покупку квартир серед молоді – близько 60% від всіх покупців. Часто це працівники сфери ІТ. Вони не хочуть селитися до старих "бабусиних" квартир, вони хочуть не просто сучасне житло, але і новий житловий комплекс з певною інфраструктурою. Саме тому попит на хрущовки і сталінки невеликий, і продавці можуть трохи втратити в ціні. з новобудовами ж навпаки – зараз це 3/4 всіх угод щодо квартир. Тому вони можуть зрости в ціні, але не сильно – справа в тому, що новобудов зараз багато і квартири в них треба якось розпродавати".

 

Голова нацради Ріелторської палати України Віктор Несін радить українцям все ж не відкладати з покупкою житла, якщо необхідна сума вже зібрана.

 

"Зараз вдалий час для покупок, тому що ринок ще не до кінця стабілізувався. Через це продавці поки що лояльніші і готові зробити хорошу знижку від заявленої ціни. Як тільки вони переконаються, що ринок стабільний, торгуватися буде складніше".

 

За словами експерта, за 2017 рік ціни на квартири плавно знизилися на 10-15%, і ця тенденція зберігатиметься.

 

"Валютні коливання і ціни на бензин можуть вплинути тільки на вартість нових квартир, оскільки зросте витратна частина на будівництво. А ось вторинний ринок переважено функціонує на доларі", – говорить Несін.

 

Для бажаючих обзавестися сучасним житлом і вкластися в бюджет є ще один секрет – можна купити квартиру на вторинному ринку, але в новобудові. За даними Domik.ua, така однушка коштуватиме в будинку на околиці Києва 850-900 тис. грн ($ 30-32 тис.), в Одесі – 1,2 млн грн ($ 43-45 тис.), в Харкові – 700 тис. грн ($ 26-27 тис.), в Дніпрі – 600-700 тис. грн ($ 23-26 тис.), а у Львові – 500-700 тис. грн ($ 20-25 тис.).