Який вигляд має "садиба Гриневичів" після скандальної перебудови. ФОТО


Це унікальна кам’яниця, яка збереглася після сумнозвісної Мармулядової пожежі 1868 року (Василіянок, 52 або Богунська, 1).

 

Будинок збудували майже 200 років тому. Він демонстрував типову міщанську архітектуру Станиславова до Мармулядової пожежі 1868 року. Оскільки тоді центр міста вигорів включно із ратушею, садиба Гриневичів була унікальним явищем давньої містової архітектури.

 

При цьому, будинок свого часу так і не був внесений до переліку архітектурних пам’яток.

 

 

У  2001-му році у будинку на розі вулиць Василіянок та Богунської відкрили музей української родини Гриневичів, яким опікувалася організація «Союз українок».

 

У 2012 році музей закрили через аварійність споруди, експонати вивезли, а союзянки звернулися за допомогою до інвестора.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Садиба Гриневичів — реконструкція з добудовою і надбудовою

 

Той запропонував знести садибу, а на її місці побудувати багатоповерхівку з елементами старовинної кам’яниці.

 

 

У 2016 році садибу знесли, а історична пам’ятка була відправлена у небуття. На її місці зріс спочатку 5-ти поверховий (згідно з містобудівною документацією), а згодом – 8-поверховий житловий будинок.

 

 

Частину першого поверху, а саме 150 м² забудовник виділив для відновлення музею. Також у приміщення працює офіс «Союзу українок».

 

 

 

Втім, активісти та громадськість так і не побачила в новобудові елементів старовинної кам’яниці та висловили своє невдоволення тим, що вийшло в результаті.

 

 

В будівлі, яку сьогодні зрівняли із землею, з 1950-х років містився Музей родини Гриневичів. Саме з такою умовою – влаштувати у будинку родинний музей – письменниця Катря Гриневичева поклопотала, щоби його подарували місцевому Союзу українок.

 

Співвласниками будинку була організація "Союзу українок" та приватний підприємець. "Союзу українок" належали 12% площі будівлі, решта 88% перебували у власності Дмитра Сіреджука, він же забудовник та співласник фірми-інвестора "ВД-ГРУП".

 

Створено ТОВ «Д.В.Груп» в листопаді 2014 року. Очолює його Андрій Шиманський. Співзасновниками фірми також є Василь Кавлак – чоловік колишньої судді Госпсуду Івано-Франківської області Інесси Кавлак. Містобудівні умови та обмеження ТОВ «Д.В.Груп» отримало у вересні 2015 року. Декларацію на початок ведення будівельних робіт ДАБІ зареєструвала в березні 2016 року.

 

Як зазначав краєзнавець Михайло Головатий, кам'яниця була цінна не лише унікальною архітектурою. Власницею будинку була близька родичка письменниці Катрі Гриневичевої Ірина Гриневич.

 

 

Відома письменниця та керівник львівського "Союзу українок" була заміжня за рідним вуйком сестер Гриневич Дарії та Ірини, які мешкали в Івано-Франківську. Приїжджаючи до родини зі Львова, Катря Гриневичева часто гостювала у цій кам'яниці.

 

 

А у 1980-их роках будинок слугував явочною квартирою для забороненої УГКЦ. Тут також неодноразово збиралися дисиденти Левко Лук'яненко, Микола Поровський, Роман Круцик.