"Гуцульських хоббітів" кинули на сотні тисяч доларів, казкове село в Карпатах не побудовано, а гроші зникли


На Прикарпатті розгорівся скандал навколо широко розрекламованого селища "гуцульських хоббітів", так званого "Хобітхілла" біля Верховини.



У селищі, за задумом, повинні були бути побудовані "будиночки хоббітів" як у фільмі "Володар кілець". На зразок знаменитого новозеландського "Хобіттона" - будинків хоббітів, що залишилися після зйомок фільму.



В будиночки, в будівництво яких люди вже інвестували гроші, повинні були почати заселятися вже влітку, але цього досі не сталося.



І інвестори звинувачують авторів карпатського проекту в шахрайстві і привласненні сотень тисяч доларів.



Один з інвесторів, Павло Фіщук, який замовив собі "хоббітських хатинку" за 20 тисяч доларів, каже, що заплатив за будівництво в лютому, але поки його будиночок не готовий.



Разом з 15 іншими "хоббитами" Фіщук створив ревізійну комісію і вимагає звіту, на що пішли 250 тисяч доларів, які вони заплатили за будівництво.



"Будівництво дуже складне, і самі" хоббіти "точно ще не знають, коли воно запрацює. Колишній староста селища Андрій Боєчко (який представлявся як "війт") вивів багато грошей з проекту, і на сьогодні з'явилася проблема ліквідності Хобітхілла, - іронізує з розмові з нами Фіщук. - А взагалі, організатори проекту від нас ховаються, ми шукаємо адвоката".



Сам Боєчко в коментарі "Країні" переконує, що будівництво триває, сам він тимчасово відійшов від справ через участь в місцевих виборах, але готовий повернути гроші скривдженим.



"Була спроба рейдерського захоплення частиною вкладників, і партнери по будівництву містечка мені сказали, що гроші закінчилися. Поки я займався передвиборчою кампанією, частина вкладників створили кооператив. Мене заблокували в соцмережах. Я готовий викупити у вкладників контракти і віддати витрачені на будівництво кошти, які вони мені передавали. Візьму кредит в банку і добудую містечко - це моя мрія. Але поки якісь бандити, які, очевидно, найняті рейдерами, вимагають з мене 150 тисяч доларів. У понеділок я напишу заяви в МВС і СБУ щодо погроз мені і моїй родині від "братків" з 90-х і попрошу захисту. На жаль, змушений вивезти сім'ю з Києва, де ми проживаємо, і ховати її від бандитів ", - сказав він нам.



За початковим задумом, в "Хобітхілі" повинні були побудувати до літа десятки будиночків (частина - для здачі туристам в оренду, частину для заселення інвесторами), з озером, сонечками, овечками, пасікою, майстернями гончарів, ковалів, килимарів і різьбярів.



Хатинки повинні були бути різні - від однієї до трьох кімнат, з душем, унітазом, умивальником, кухнею і зоною відпочинку.



Селищу обіцяли "атрибути незалежної держави" - від герба з гімном до конституції і виконавчої влади.



"Місцеві жителі не будуть брати і давати хабарів, працювати будуть тільки легально, сплачуючи всі податки", - жартівливо анонсували містечко автори проекту.



Поки ж там стоїть один готовий "демонстраційний" будиночок, більше схожий на бандерівську землянку- "криївку" (схрон) з прапорами України та ОУН-УПА (до речі, Боєчко розповідає, що прототипами хатинки частково стали землянки, які описав його друг-"мольфар ", що служив в УПА і жив в такій" криївці ").



"16 будиночків добудовуються, вони на різній стадії готовності", - запевнив нас Боєчко.