У Франківську будівельна фірма, яка боргує місту чверть мільйона, зрівнює із землею два столітні будинки. ФОТО


В цілому світі сучасне постійно наступає на п'яти минулому. Подекуди вони сяк так вживаюся, миряться і співіснують. Але подекуди від минулого не залишається і сліду. Як от приміром останніми роками завелося в Івано-Франківську.

 

Серед свіжого — приватна будівельна компанія «Цитадель», яка заборгувала місту 223 тисячі гривень, має намір забудувати землю на вулиці сестер Василіянок на місці будинків, яким було понад 150 років.

 

 

Хоча будинки №№12,14 не відносились до пам’яток архітектури, мали велике минуле. Місцеві краєзнавці розповідають, що одному будинку з колонами було понад 200 років. Він пережив Мармулядову пожежу та дві війни.

 

Це був останній будинок подібного зразка в Івано-Франківську. Яскравий приклад міщанської забудови передмість першої половини XIX століття.

 

 

Нове ліпше старого?!

 

Історія тягнеться ще з минулої весни. На початку квітня забудовник неочікувано почав зводити будівельний паркан. А вже за декілька днів – розбирати старовинні будинки.

 

В той самий час в міській раді заговорили про захоплення землі, тож виконавчий комітет прийняв рішення про демонтаж паркану, паралельно готуючи позов до суду.

 

 

В мерії наголошували, що будівництвом займається компанія «Цитадель». Та в самій фірмі свою причетність до будівельних робіт категорично заперечували.

 

Керівник управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Орест Кошик  розповідав, що фізособи звертались за отриманням будівельного паспорта. Їм ці паспорти були надані на будівництво трьох двоповерхових будиночків. Але в процесі освоєння тієї ділянки вони захопили частину земельної ділянки, яка знаходиться в комунальній власності.

 

Вже в середині квітня працівники Муніципальної інспекції з благоустрою демонтували паркан, проте на цьому місці «виросла» нова огорожа – будмайданчик обгородили сіткою. Так вона простояла до літа.

 

За цей час забудовник продовжував розбирати старі будинки. Згодом на місці паркану з сітки знову з’явився височезний будівельний паркан з рекламою житлового комплексу «Імперія», що на вулиці Кобилянська, він забудовника… «Цитадель».

 

 

На самій огорожі теж немає жодної інформації про роботи, що ведуться. Наразі обидва старовинні будинки вже практично розібрали. Будівельне сміття знаходиться на території, обгородженій парканом. Якихось будівельних робіт там не помічено.

 

За даними з реєстру речових прав на нерухоме майно земельна ділянка належить Хоминець Надії Петрівні. Цільове призначення землі — для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. 

 

 

Війна за пай

 

Що цікаво, що дана будівельна компанія має борг перед містом, який не хоче визнавати. 4 березня цього року Господарський суд Івано-Франківської області стягнув з Товариства з обмеженою відповідальністю БК “Цитадель” на користь  Фінансового управління виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради  223 151,20 гривень за несплату пайового внеску у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Івано-Франківська.

 

 

Суд встановив, що ТОВ БК “Цитадель” здійснило будівництво багатоквартирного житлового будинку на території  Угринівської сільської ради Івано-Франківської області (ЖК "Цитадель-1", авт.), сплативши при цьому пайовий внесок замовника у створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури села Угринів.

 

 

У листопаді 2018 року, з ініціативи ТОВ БК “Цитадель”,  укладено договір з Фінансовим управлінням ВК Івано-Франківської міської ради про пайову участь замовників будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, згідно з яким товариство зобов`язалось сплатити 187 020,00 гривень пайового внеску до прийняття об`єкта в експлуатацію.

 

Збудований ТОВ БК “Цитадель” будинок під'єднаний до мереж водопостачання і водовідведення, які належать та обслуговуються містом.

 

 

Об`єкт будівництва  введено  в експлуатацію у  грудні 2018 року, однак  ТОВ БК “Цитадель” не сплатило пайовий внесок, призначенням якого є інженерно-транспортна інфраструктура міста Івано-Франківська: потреба новозбудованого будинку у водопостачанні, скиданні стоків, дощових вод тощо.

 

Таким чином, суд стягнув з ТОВ БК “Цитадель” 187 020,00 грн основного боргу, 27 195,27 грн пені, 5 077,68 грн інфляційних втрат та 3858,25 грн – 3% річних.

 

У задоволенні зустрічного позову ТОВ БК “Цитадель” до Фінансового управління Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківської міської ради про визнання недійсним договору суд відмовив. Програла фірма й апеляцію у Західному апеляційному господарському суді.

 

 

Фірми-близнюки

 

За даними аналітичної платформи «YouControl», товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Цитадель» засноване не так давно, у липні 2016 року. На рахунку фірми чотири будівельні об’єкти – житлові комплекси «Цитадель – 1, 2 і 3» та ЖК «Імперія» по вулиці Кобилянської в місті Івано-Франківську.

 

 

Фірма позиціонує свої житлові комплекси, як сучасні та європейські. Серед переваг — оснащення квартир та їх енергоефективність. Згідно з даними «YouControl», керівником фірми є Вовчук Олександр Мирославович. Основний вид діяльності — організація будівництва будівель. Компанія «Цитадель» не має податкових боргів.

 

Що цікаво, 16 березня 2017 році була зареєстрована ТОВ «Будівельна компанія «Цитадель II».

 

Керівником компанії зазначений Петренко Василь Олександрович, котрий числиться серед засновників «Цитаделі-1». Статутний фонд підприємства 1,5 мільйони. Земельних ділянок та об'єктів нерухомості у володінні фірми поки немає. Як і судових спорів та податкових боргів. Жодних будівельних робіт компанія також не веде.