Яким буде ринок нерухомості 2019 року: ціни і тренди

Новобудови почнуть дорожчати через собівартість, а вторинка візьме хорошою інфраструктурою.

Нерухомість в Україні подорожчає, забудовники продовжать пошук нових пропозицій для покупців, а останні стануть більше купувати квартири на первинному ринку і віддадуть перевагу малоповерховому житлу в передмісті висоткам-"мурашникам" в спальних районах – такі, за прогнозами експертів, тенденції ринку житла 2019 року, пише Сегодня.

 

Забудовники

Фахівці Конфедерації будівельників України прогнозують, що 2019 року продовжать розвиток тенденції минулого року. Насамперед це зменшення площі пропонованого житла і підвищення вартості квадратного метра. "Квадрат" подорожчає через зростання цін на матеріали, підвищення середньої зарплати в країні і змін в будівельних нормах, спрямованих на створення комфортних умов для людей з інвалідністю.

 

Це будівництво пандусів, ширших проходів, дверних прорізів і т.д., що зажадає додаткових витрат. Попит на малометражне житло – 1-кімнатні квартири площею до 40 кв. м і 2-кімнатні площею 50-55 кв. м буде найвищим через низькі доходи потенційних покупців і нерозвиненість іпотечного ринку, тому в даному сегменті можна чекати зростання цін до 20% в Києві і на 10-12% в інших облцентрах, наприклад, в Одесі та Харкові. У грошах це зростання мінімальної ціни кв. метра з 13 до 15 тис. грн для Києва і з 10-11 тис. грн до 11-12 тис. грн в інших містах.

 

Експерти відзначають ще два тренди. Перший – більше будуватимуть квартир "під ключ", з ремонтом і навіть меблями, як для продажу, так і для здачі їх в довгострокову оренду, другий – великі забудовники зроблять ставку на комфортне проживання: поліпшене планування квартир, розвинена інфраструктура, паркінги, зони відпочинку та інші бонуси, які підвищують якість життя.

 

Ріелтори

Фахівці з нерухомості очікують меншого зростання цін на первинному ринку – на 10-12%. А ось вторинний ринок поступово дешевшатиме, насамперед житло, якому 50-60 років і більше, тут ціни впадуть на 5-7%.

 

Наприклад, 1-кімнатна хрущовка в спальному районі коштуватиме $ 21-22 тис. Президент союзу фахівців з нерухомості України Віктор Несін розповів нам, що не очікує загального зростання попиту на квартири, але купуватимуть більше нового житла і менше – на вторинному ринку.

 

"Найактивнішим стане ринок малоповерхового житла, розташованого в передмісті, це так звані квартали, яких багато в околицях Києва, – упевнений Несін. – Воно нове, на відміну від вторинки, ресурс якої закінчується, воно дешевше, ніж в місті, і комфортніше для проживання, ніж щільно забудовані 22-25-поверховими висотками спальні райони. Недолік – погані дороги з низькою пропускною здатністю і інфраструктура. Тому вторинний ринок братиме хорошою інфраструктурою – наявністю в пішій доступності шкіл, дитсадків, поліклінік, магазинів".

 

На "хату" збираємо майже півжиття

Ми підрахували, скільки треба збирати родині з двох осіб на квартиру, нехай і найнедорожчу 1-кімнатну, але в обласному центрі-мільйоннику. За останніми даними Держстату (1 півріччя 2018 року), доходи такої родини – 9249 грн, мінімальні витрати – 5400 грн. Тобто можна відкласти 46 тис. грн на рік.

 

За інформацією порталів нерухомості, ціна однушки найнижча в Харкові – 476 тис. грн (накопичуємо 10 років 4 місяці), в Дніпрі – 586 тис. (12 років 9 міс.), у Львові та Одесі – по 820 тис. (17 років 10 міс.), в Києві – 1 млн грн (21 рік 9 міс.).

 

Очевидно, що просто збирати гроші складно через інфляцію, тому люди використовують іпотечні кредити на 10-15 років або розстрочку від забудовника (до 24 міс.). Остання стає все популярнішою: цього року вже є пропозиції розстрочок на 30 і навіть на 50 місяців.

 

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що через дорогі квартири українці будують "житло" над гаражами. В інтернеті знайшлося оголошення про продаж такого житла. За 140 квадратних метрів в Вишгороді просять всього 20 тисяч доларів.