Топ шахрайських схем при операціях з нерухомістю

Існує безліч схем обману з нерухомістю. Шахраї охоче працюють з квадратними метрами, оскільки ціна об'єкта висока і гарантує непоганий заробіток.

Про найпоширеніші оборутки шахраїв, а також способах їм протистояти розповів адвокат ЮК «Де-юре» Андрій Павлишин, пише UBR.ua.

 

Найпростіша і найпоширеніша схема - продаж майна по підробленій довіреності. Шахраї, за сприяння нечистих на руку нотаріусів, підробляють доручення від власника на розпорядження нерухомим майном. Бланк довіреності справжній і вона дійсна в реєстрі, а ось підпис довірителя - липовий. За такої довіреності відновлюються правовстановлюючі документи, замовляються довідки і оцінка. У звичайного покупця і навіть нотаріуса, що посвідчує наступну угоду купівлі-продажу, не виникає і тіні підозри в законності угоди. Але потім власник приїжджає з тривалого відрядження і виявляє, що його квартира продана.

  

Що повинно насторожити покупця: сам факт продажу за дорученням, дублікати правовстановлюючих документів, вартість об'єкта нижча ринкової.

 

Чималою популярністю користується і схема продажу заставних квартир в новобудовах та недобудовах або довгобудах. У 2006-2008 роках, на піку споживчого кредитування, банки охоче брали в заставу по кредиту майнові права на квартири. Іпотека і заборони на здійснення будь-яких дій з нерухомістю в більшості таких випадків реєструвалися не за адресою об'єкта, а за місцем реєстрації позичальника. Після здачі будинку в експлуатацію за сприяння забудовника первинний договір інвестування квартири підроблявся і підмінявся на інший, в якому покупець вже «чистий», не обтяжений банківської іпотекою.

  

«Надалі така «чиста» квартира продається нещасним покупцям, які після закінчення якогось часу стикаються з претензіями банку. Та ж схема працює навіть коли іпотека «прив'язана» до адреси квартири і особливо у випадку з довгобудами. Адреса при здачі будинку в експлуатацію змінюється. А в держреєстрі за новою адресою квартира виявляється вже не «заіпотечена», - наголошує Андрій Павлишин.

 

Що повинно насторожити: довгобуд, «свіженький» договір інвестування, відсутність квитанцій про оплату майнових прав, вартість об'єкта нижча ринкової.

 

Нерідкі випадки  продажу проблемної нерухомості, яка за підробленими або сумнівними рішеннями суду, «очистилася» в держреєстрі від будь-яких обтяжень. Взяти, наприклад, той же випадок з банківським кредитуванням. Іпотека, яка була зареєстрована в держреєстрі іпотек до 2013 року назавжди залишається в новому держреєстрі прав на нерухоме майно та їх обтяжень, навіть коли її припинили.

 

«Це такий собі «хвіст». Якщо покупець бачить, що в реєстрі була іпотека 2008 року, є запис про її перенесення до нового реєстру, а в новому реєстрі такий запис відсутній, то варто задати собі питання: а на якій підставі цю іпотеку перенесли і зняли. Бувають адекватні підстави: добровільне погашення частини боргу, повна виплата кредиту, ліквідація банку і викуп позичальником або родичем кредиту і т.д. А бувають і сумнівні заочні рішення суду, підроблені листи банку про припинення іпотеки, примусовий продаж майна з електронних торгів (до речі, не найгірший варіант, але варто насторожитися)», - говорить Андрій Павлишин.

 

Отже, завжди потрібно запитувати, на якій підставі була припинена іпотека, знятий арешт та інші обтяження, якщо такі були накладені на майно. Дуже часто буває так: вчора зняли іпотеку із заочного рішення суду, сьогодні продали, а завтра прийшов кредитор вимагати виплат по боргу.

 

Що повинно насторожити: наявність старих обтяжень, дуже терміновий продаж відразу після зняття обтяження, попередня угода купівлі-продажу була недавньою (перепродаж майна).

 

Часто продають нерухомість перед розлученням, встановленням факту спільного проживання або притягненням до кримінальної відповідальності. У таких випадках потрібно скинути нерухомість, щоб не віддавати її чоловікові або державі.

 

«Скажімо, жила сімейна пара довго і щасливо, але без реєстрації шлюбу, спільне життя не склалося, хтось когось образив і потрібно ділити все нажите непосильною працею. І ось, адвокати подружжя вже подають позов про встановлення факту спільного проживання та поділ спільного майна. Чоловік - титульний власник нерухомості, який і вирішує її швиденько продати, поки суд не наклав арешт до вирішення справи по суті. Ні покупець, ні навіть нотаріус на угоді не зрозуміють, що є співмешканець і він зазіхає або навіть законно претендує на половину об'єкта», - розповідає Андрій Павлишин.

 

Що повинно насторожити: продаж нерухомості без згоди чоловіка, поспіх при продажу, занижена ціна.

  

«Не лінуйтеся перевіряти всі ці реєстри перед покупкою нерухомості. А ще краще - звертайтеся до юристів за письмовим аналізом об'єкта нерухомості. Це істотно зменшить ризик стати жертвою шахраїв або купити проблемний об'єкт, але, на жаль, зі 100% гарантією не виключить його, оскільки мафія не спить, постійно винаходячи все нові схеми обману чесних громадян», - підсумував Андрій Павлишин.