Ціни на нерухомість в 2018 році будуть стабільними

У НБУ заявляють, що ціни на житло практично досягли критично низького рівня

У Національному банку України кажуть, що ціни на житло в Україні активно падають і вже майже досягли критичного рівня. Згідно з останніми звітами НБУ, житло в Україні продається практично за собівартістю. Причиною всьому стало відсутність попиту.

 

Великі міста продовжують забудовувати житловими комплексами і новобудовами. Відзначається, що за 9 місяців минулого року в Україні ввели в експлуатацію на 21,4% більше житла (6,8 млн кв.м загальною площею), ніж за аналогічний період в 2016 році. Загалом, за три квартали 2017 року в експлуатацію ввели 84,4 тис. квартир.

 

"Темпи падіння цін істотно знизилися за останній час. Від 2-3% за місяць в 2014 році до 0,5% в 2017 році. Відповідно, судячи з динаміки, 2018 буде роком стабільності. Але, швидше за роком стабільності з незначною тягою до дуже плавного зниження цін, ніж до плавного зростання", – зазначив голова комітету Асоціації фахівців з нерухомості України Едуард Бразас.

 

Голова нацради Ріелторської палати України Віктор Несін розповів, що в 2018 році збережеться така ж тенденція, як і в минулому, і ціни просядуть, приблизно на 10%, хоча критичного обвалу не буде.

 

"Тенденція в 2018 р на ціни на нерухомість буде все-таки до зниження. Говорити про те, що немає попиту – не можна. У нас колосальний попит, в моєму розумінні, кожен другий українець у нас потребує або в поліпшенні, або в придбанні нерухомості. Але немає фінансової можливості, і в 2018 році ця можливість точно не з'явиться. Обвалу цін теж не буде. Тому що обвал відразу викличе попит. Якщо трапляється різкий обвал цін, завжди знаходиться той, хто купить цю нерухомість навіть з метою перепродажу", – пояснює експерт.