Які квартири в Івано-Франківську користуються найбільшим попитом

Зменшення купівельної спроможності населення призводить до зниження рівня цін для бажаючих купити квартиру в Івано-Франківську.  
Виходячи з наведених в каталозі порталу Krysha.ua цін, сьогодні у Франківську можна купити квартиру вартістю від 500 тис грн до 3 млн грн. При цьому середня вартість 1 кв метра дорівнює 14 тис гривень.
 
Загальна кількість доступних для купівлі об'єктів становить 570 одиниць. З них 73 % (413 шт) відносяться до вторинного ринку нерухомості. Об'єкти в обсязі 27 % (157 шт) пропонуються в новобудовах.
 

У зв'язку з падінням купівельної спроможності на перший план виходить бюджетне житло. Це не тільки вторинний ринок, але і новобудови економ-класу. Невелика житлоплоща в новому будинку привертає увагу доступною вартістю і сучасним виконанням. Сучасні будинки відрізняються зручним плануванням, продуманою інфраструктурою, упорядкованою прибудинковою територією.

 

Значна частина населення представляє категорію молодих людей, які більшість часу проводять на роботі. Молодь встає рано і повертається пізно, використовуючи житло в якості місця для ночівлі. Тому зручні смарт-квартири набувають все більшої популярності. А це в свою чергу підстьобує забудовників до реалізації планів по зведенню конкретного типу будівель.

 

Статистика цін на житло в Івано-Франківську

Усереднений ціновий розподіл оголошень в базі порталу Krysha.ua в залежності від кількості кімнат на ринку нерухомості Івано-Франківська представлено таким чином:

 

  • однокімнатні (41 %) — 671 255 грн.;
  • двокімнатні (35 %) — 851 808 грн.;
  • трикімнатні (19 %) — 1 282 997 грн.;
  • багатокімнатні (5 %) — 2 056 210 грн.

Ціна за 1 кв. м знаходиться в межах 15-20 тис. грн. Вибір району залежить від близькості важливих для покупця об'єктів міської інфраструктури, транспортних розв'язок, наявності дитячих садків, шкіл, парків, місць для відпочинку і занять спортом.

 

Найбільше число пропозицій міститься в категорії житла вартістю до 1 млн. гривень — 73 % від загального числа оголошень. На частку квартир за ціною 1-2 млн. гривень припадає 20 % ринку нерухомості. Решту в обсязі 7 % займають дорогі апартаменти вартістю від 3 млн. гривень.

 

Динаміка вартості житлоплощі на первинному і вторинному ринках

Протягом року відбулося зниження середньої ціни житлоплощі на вторинному ринку на 9 %. Серед новобудов зменшення становить близько 30 %. Найменші зміни торкнулися 1- і 2-кімнатних квартир. Значно знизилася вартість житла з кількістю кімнат від 4 і більше.

 

Докладні значення динамічної зміни вартості житла в Івано-Франківську вказані на сторінці статистики порталу Krysha. Наведені дані допоможуть зорієнтуватися в поточній ситуації на ринку нерухомості.