Як вибрати або перебудувати маленьку квартиру в новобудові під себе

Починаючи з 2014 року, у зв'язку зі зниженням платоспроможності українців, найбільш затребуваними на первинному ринку нерухомості стали однокімнатні квартири житловою площею близько 30 кв м і двокімнатні 50-60 кв м.

Не дивно, що нині забудовники проектують нові будинки з урахуванням цих запитів, пише газета «Сегодня».

 

Часто сім'я з трьох осіб вибирає однокімнатну квартиру, а в двокімнатній живуть, як правило, 3-4 людини. Саме таким сім'ям потрібно заздалегідь передбачити максимальний комфорт для кожного.

 

"У людей не вистачає коштів, тому компроміс - малогабаритне житло. Але і тут повинні бути розумні межі. Адже є ж вся квартира площею 18 кв м! Я вважаю, що це не данина моді і технологіям, а  уклін злидням", - вважає засновник ЖК "Милі квартири" Андрій Зелений. - Не може людина нормально себе почувати в такому просторі».

 

Але і тут є особливості. До прикладу квартири-вагончики, що  створені з "обрізків" великих квартир у багатоквартирних будинках - це одна ситуація, але коли весь будинок складається з таких об’єктів, це навіть соціально небезпечно.

 

"На Заході борються з будівництвом таких будинків, - розповідає Андрій Зелений. - Як правило, "квартали бідност"» призводять до того, що люди починають «опускатися». А коли в одному просторі проживають люди різних статусів - бідні підтягуються за багатими".

 

За словами Андрія Зеленого, вибираючи "маленьку, але затишну" квартиру в новобудові, треба особливо уважно розглядати планування. Уникайте занадто глибоких, витягнутих кімнат: їх потім як не переплановуй, частина приміщення все рівно буде залишатися в темряві. Те саме із вікнами: незважаючи на те, що їх кількість зазвичай прив'язана до кількості кімнат, іноді бачення архітекторів відрізняється, і на всю, наприклад, двокімнатну квартиру, залишають тільки два віконних отвори.

 

Бійтеся і занадто вигнутих стін, трикутних та інших "особливих" кімнат: ремонт в них може виявитися ношею не з легких (як фінансово, так і по виконанню робіт), та ще й меблі доведеться виготовляти на замовлення.

 

Є ще багато деталей: висота стель після стяжки, вікна з арками, панорамне скління, довгий і вузький балкон, які можуть бути як родзинкою під ваші смаки, так і проблемою з тепло-, звукоізоляцією і ергономікою простору. Тому перед покупкою проконсультуйтеся з фахівцем.

 

Якщо ви вже інвестували в новобудову, то враховуйте, що на етапі будівництва міняти планування не зможете.

 

"Після затвердження проекту і проходження інвестиційно-будівельної експертизи що-небудь змінити неможливо. Інакше забудовник повинен буде проходити повторну експертизу, а це клопітно і витратно", - розповідає керуючий власник девелоперської компанії "ОМОКС", забудовник житлових комплексів "Чайка" і "Сонцетаун" Олексій Кулагін.

 

Можна, наприклад, розширити площу, купивши другу квартиру, або зробити з однокімнатної двокімнатну. У багатьох ЖК квартири здаються з чистової обробкою (електророзводкою, штукатуркою стін, стяжкою підлоги) під ремонт. Деякі міжкімнатні стіни в квартирі зроблені з гіпсокартону, щоб полегшити новоселам можливі перепланування.

 

Але треба також розуміти, що міняти все, як вам заманеться, не вийде. За словами Андрія Зеленого, з місцями вводу водопостачання, водовідведення, вентилювання доведеться дотримуватися початкового плану. Особливо жорстко це стосується систем газопостачання. Якщо у вас електроплита, то можливі варіанти.