Як подарувати нерухомість законно: покрокова інструкція

При оформленні дарчої на нерухоме майно, важливо врахувати всі правові нюанси, щоб не втратити подарунка і не завдати клопоту дарувальнику. На перший погляд, зробити це досить просто. Але існують нюанси, на які варто звернути увагу під час оформлення дарчої договору. Якщо буде допущено будь-яке правопорушення, договір дарування можуть визнати недійсним.

Domik.ua з'ясував, як оформити договір дарування, не порушивши законодавство, і які податки потрібно заплатити при укладанні такої угоди.

 

Норми, за якими укладається договір дарування, вказані в статтях 717-730 глави 55 Цивільного кодексу України. Дарчий договір відрізняється від інших видів угод. Головна відмінність в тому, що особа, яка виступає дарувальником, передає своє майно іншій стороні, не вимагаючи гроші або іншу компенсацію. Якщо дарувальник хоче отримати взамін фінансові кошти або послугу, потрібно укладати інший вид договору: спадковий, купівлі-продажу, довічного утримання.

 

Дарувальник, відповідно до закону, може прописати обов'язки одержувача в договорі дарування. Щоб вступити у володіння подарованим майном, одержувач зобов'язаний виконати зазначені в договорі умови. Подібне умова можна використовувати, якщо мова йде про: передачі третій особі будь-якого майна; передачі третій особі грошових коштів; можливості довічно проживати в переданому житло.

 

У тому випадку, якщо одержувач права не виконає вимоги повною мірою, дарувальник має право вимагати повернути передане в дар майно або компенсувати його собівартість. Майнові права, які є у суб'єкта дарування або якими він може потенційно мати, можуть виступати предметом дарування. Ця норма стосується і прав на нерухоме майно.

 

Часові рамки отримання предмета дарування також варіюють. Договір дарування може прийматися як реальний або консенсусний. Угода про дарування вважається реальним, коли майно передається другій стороні відразу після підписання. Є інший варіант консенсуального договору дарування. У цьому випадку одержувач може вступити у володіння лише після певного періоду часу або виконавши необхідна умова. Наприклад, для отримання подарованих квартир в житлових комплексах у Рівному, обдаровані брат і сестра повинні досягти повноліття. Або в договорі вказується, що батько обіцяє дочки купити квартиру в Дніпропетровську в зданій новобудові тільки, коли вона отримає диплом про закінчення вузу. При виборі консенсуального договору для дарчим потрібно враховувати, що якщо дарувальник помре раніше, ніж виконано умову в договорі, угода буде вважатися недійсним.

 

Хто може виступати дарувальником і обдаровуваним

У тому випадку, коли нерухоме майно знаходиться у спільній власності, для реалізації договору дарування потрібно нотаріально завірити згода співвласника. Припустимо, два родича успадкували квартиру в новобудові в Київській області. Якщо один господар бажає подарувати нерухомість, він зобов'язаний домовитися про це з іншим. Поки другий власник не дасть підтвердження, що він не проти оформлення договору, він має право оскаржити угоду протягом року.

 

Дещо інша ситуація, коли нерухомість перебуває у спільній власності, де частки учасників визначені, тобто кожен володіє встановленої частиною квартири або приватного будинку. Власник однієї з частин може віддати її в дар, не отримуючи згоди власників інших часток майна. Акт дарування пайової виду власності слід завірити в нотаріуса або через суд. Якщо житлова нерухомість знаходиться у володінні одного господаря, він може подарувати половину об'єкта іншій особі. Права на майно подароване особі, що складається в офіційному шлюбі, не поширюється на одного з подружжя.

 

Цивільним кодексом, встановлюються спеціальні умови угоди. Це відбувається в разі укладення договору дарування, в якому стороною-дарувальником виступає юридична особа. В установчих документах дарувальника повинно вказуватися, що дана особа має право укладати договір дарування. Якщо в документах відсутня подібний пункт, юридична особа може здійснити пожертву: дарчий договір, де обмовляється умова. У вимозі вказується, що друга сторона має намір використовувати передане майно з визначеної договором метою.

 

Коли дарування протизаконно

Стаття 720 Цивільного кодексу забороняє батькам, усиновителям та опікунам віддавати в дар майно, яке належить дітям. Разом з правами на об'єкт нерухомості новий власник отримує і право на володіння земельною ділянкою, де він знаходиться. Такий стан прописано в статті 120 Земельного кодексу України.

 

Умови оформлення договору дарування

Цивільний кодекс України в статті 719 встановлює, що угода про дарування нерухомості має складатися в письмовій формі і підлягає засвідченню нотаріусом. Також в письмовому вигляді оформляється договір дарування майнових прав на нерухоме майно. Угода може бути визнана недійсною, якщо порушені стандарти письмової форми правочину або сторони не дотримувалися вимог щодо нотаріального посвідчення документа. У такій ситуації одержувач дару повинен буде повернути його або компенсувати матеріально. Згідно із законом дарча на нерухомість оформляється або за місцем розташування нерухомого об'єкта, або за місцем реєстрації однієї зі сторін договору.

 

Як відбувається оформлення дарчої

Процедура оформлення дарчої в присутності обох сторін проводиться нотаріусом в такому порядку:

Посвідчення особистостей учасників угоди шляхом перевірки документів.

Посвідчення права власності власників на нерухоме майно.

Перевірка на наявність заборони або арешту нерухомості.

Підготовка документа, що підтверджує акт дарування.

Безпосереднє підписання договору сторонами.

По завершенню процедури одержувач, який став господарем нерухомості, отримує право зареєструвати дані по договору і свої права на нове житло в Держреєстрі майнових прав. Після внесення інформації до реєстру, офіційно виникає право власності на подаровану квартиру, будинок або інше нерухоме майно.

 

Вартість подарунка за законом

Відповідно до закону, під час оформлення договору обдаровуваний нерухомим або іншим майном повинен сплатити:

мита державі (1% від вартості майна);

послугу нотаріуса;

військовий збір;

податок на доходи фізичних осіб.

 

Військовий збір і податкова ставка оплачуються в залежності від наявності українського громадянства і ступеня споріднення сторін договору дарування. Розмір оплати залежить від оцінки нерухомості, яку проводить нотаріус при укладанні дарчого договору.

 

Згідно п.174.2.1 Податкового кодексу України, коли дарувальник і обдаровуваний громадяни України і знаходяться в першого ступеня споріднення (батьки, діти, подружжя), податок на доходи фізичних осіб і військовий збір не оплачується.

 

Коли дарувальник і обдаровуваний громадяни України, але не родичі першого ступеня споріднення, оплачується податок в розмірі 5% від суми договору, а військовий збір - 1,5% від оцінки майна в грошовому еквіваленті.

 

У разі, коли дарувальник - не громадянин України, незалежно від ступеня споріднення при оформленні договору, ставка податку на доходи фізичних осіб сплачується в розмірі 18% від оціненої вартості подарованого майна. Розмір військового збору становитиме 1,5%.

 

Якщо обдаровуваний не досяг повноліття, податок і збори повинні оплачуватися батьками або опікунами.

 

Обдаровані зобов'язані сплатити вищевказані податки після подання податкової декларації за місцем проживання.