Податок на нерухомість: хто може розраховувати на пільги при оплаті

В 2017 році податок на нерухоме майно буде обчислюватися виходячи зі змін, що були внесені до Податкового кодексу. Вже до 1 липня українці отримають нові повідомлення про сплату податку на нерухомість. Його потрібно заплатити протягом 60 днів. В іншому випадку боржників очікують штрафи.

Відповідно до закону, у 2017 році в сфері системи розрахунку податків на нерухомість, діють норми, затверджені в 2016 році. Податок потрібно платити, як за житлову (квартира, будинок), так і нежитлову нерухомість. Також оподаткуванню підлягають і споруди для господарських цілей. Це сараї, хліви, гаражі, літні кухні, а також майстерні, льохи та ін.

 

Місцеві органи влади на своїй території мають право затверджувати ставки податків і розмір пільгової площі, на яку податок не нараховується. Перед виділенням фізичній особі пільги, оцінюється рівень його доходів і наявність майна, інформує портал Domik.ua.

 

Пільги при оплаті податку

Не обкладаються податком квартири, площею до 60 кв. м і будинки - до 120 кв. м. Якщо у платника податків у власності числиться заміський будинок і квартира, то площі об'єктів підсумовуються і пільга поширюється на 180 кв. м. Коли метраж приміщення більше, податок нараховується на квадратні метри понад встановлену норму.

 

Приміром, у володінні фізичної особи знаходиться житлова нерухомість площею 75 кв. м. У такому випадку, податок потрібно платити за перевищений законом стандарт у 15 кв. м. Але якщо у квартири два власники, то площа розподіляється між двома господарями. Тобто - по 30 кв. м, що не перевищує показник норми в 60 кв. м. У такому випадку оплачувати податок не потрібно.

 

Розмір податкової ставки

У 2017 році фізичні особи, які сплачують податок на нерухоме майно за 2016 рік, повинні виходити із ставки мінімальної зарплати, яка діяла 1 січня 2016 року. Максимальний розмір податку на 1 кв. м складе 3% або 41,34 грн. Місцеві ради своїм рішенням вправі встановити розмір податкової ставки менше, ніж 3%.

 

Фіксована ставка податку на житло великої площі становить 25 000 грн / рік. Потрібно заплатити, якщо площа квартири перевищує 300, а будинку - 500 кв. м. Об'єкти з такою площею оподатковуються за процентною і фіксованою ставкою. Тим, хто не бажає платити податок на «зайві метри», потрібно орієнтуватися на покупку житла з невеликим метражем.

 

Термін сплати податку

Квитанції на оплату зайвих квадратних метрів будуть спрямовані платникам податків - фізичним особам до 1 липня 2017 року. Згідно з українським законодавством, фізособи повинні оплатити податок раз на рік не пізніше 60 днів з дня отримання повідомлення. При ухиленні від сплати, платника податків можуть оштрафувати. Для власників нерухомості, юридичних осіб, встановлений термін оплати - 30 днів з дня завершення звітного кварталу.