Як по-новому нараховуватимуть податок на нерухомість у 2021 році


За оцінкою експертів REAL ESTATE NEWS, заплановано розраховувати податок, відштовхуючись від ринкової вартості житла, а не від вартості квадрата, прив'язаного до мінімалки. Начебто подібний розрахунок буде чеснішим, ніж нинішній. Адже вартість метра на околиці міста або в самому центрі кардинально відрізняються, і виходить так, що за «зайві» метри всі платять однаково, хоча житлові приміщення розташовані абсолютно в різних місцях.

 

Заплановано, що законодавчі зміни допоможуть спростити адміністрування податків, зменшити податки для громадян, а також розширити зобов'язання для представників місцевої влади.

 

На сьогодні ситуація складається так, що власники квартири до 60 кв. м (або власники приватних будинків площею до 120 кв. м) не сплачують податок. І виходить, що якщо у квартири площа понад 60 квадратних метрів, то податок сплачується на «зайві» метри. Тобто якщо площа становить 75 кв. м, то заплатити доведеться за 15 «зайвих» метрів. При цьому різниця множиться на 1,5 відсотка від мінімальної зарплати.

 

Але водночас формула не зовсім чесна. Виходить, що квадратні метри в столиці обкладаються таким же податком, як і в обласному чи районному центрі. Але тут варто з'ясувати один момент: останнє слово буде за місцевою владою, тому дуже важливо, в якому місті розташована нерухомість.

 

Тож влада планує, що будуть враховуватися не вартість одного «зайвого» метра, а ринкова вартість всього об'єкта. Основою послужить спеціально створений реєстр, в якому зберігаються дані про українську нерухомість. Цей майданчик не лише допоможе зрозуміти ринкову вартість того чи іншого об'єкта, а й допоможе призначати відповідний податок для тієї чи іншої квартири.

 

Також може виникнути питання про оцінювання об'єкта. Якщо квартира коштує одну суму, а оцінювач передбачає, що квартира коштує більше, то у платника податків буде можливість замовити оцінку у приватній компанії. Такий підхід допоможе людині не переплачувати за свій об'єкт, особливо, якщо він продає квартиру нижче ринкової вартості.

 

Ще один важливий момент, який виділяють експерти, – це постійне коливання цін на ринку нерухомості. Пандемія показала, що ціни можуть швидко падати буквально за пару тижнів, а потім за кілька місяців різко зрости.

 

Незважаючи на пільгову площу (60 кв. м для квартир та 120 кв. м для приватних будинків), за об'єкт також доведеться заплатити, якщо його використовують для отримання доходу. Тобто ці зміни в оподаткуванні нерухомості можуть торкнутися і тих, хто здає квартири чи будинки в оренду.

 

Є також умови, коли громадяни із "зайвою площею" будуть звільнені від сплати податку: якщо нерухомість перебуває в аварійному стані, будь-якому гуртожитку чи належить дитині-сироті, то податок платити не потрібно.