Податок на нерухомість. Що пропонують змінити


Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі Радіо НВ" заявив про доцільність зміни бази оподаткування нерухомого майна, яке відмінне від земельної ділянки.

 

"Оподаткування метрів - це несправедливе оподаткування, бо один і той самий метраж може коштувати різні гроші. Тому мені здається, що більш справедливим є підхід, який сьогодні діє при оподаткуванні землі, коли є певна нормативно-грошова оцінка землі і відповідно від цієї оцінки власник сплачує податок до бюджету. І на сьогодні вже вдосконалюється база, яка є в розпорядженні Фонду держмайна, яка може оцінювати вартість об`єктів нерухомого майна. Якщо ми вдосконалимо її настільки, щоб ця вартість була справедливою та вірною, то, безумовно, ми зможемо використовувати можливість цієї бази для визначення об'єкту оподаткування нерухомості”, - зазначив Гетманцев.

 

Відповідні податкові зміни наразі напрацьовуються в парламенті, а набрати чинності вони можуть з 1 січня 2021 року.

 

Хто має платити податок на нерухоме майно

 

  • 1. Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (ст. 266 ПКУ) можуть бути фізособи, юрособи, в т.ч. нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості

  • 2. Ставки встановлюються рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад.

  • 3. Згідно з внесеними законом №1791-VIII змінами ставка встановлюється у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня, за 1 кв. метр бази оподаткування (у 2020 році - це до 70,85 грн за 1 кв м).

  • 4. Окрім того, власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), мають платити додатково 25 тис. грн у рік за кожен із вказаних об'єктів житлової нерухомості (його частку).