Мінекономіки пропонує скасувати ЄСВ та збільшити податки на нерухомість


У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонують обговорити скасування єдиного соціального внеску, зменшення податків на доходи громадян з паралельним зростанням податків на нерухомість.

 

Таку пропозицію висловив міністр економіки Тимофій Милованов.

 

Він пояснює спою пропозицію тим, що рівень оподаткування праці в Україні є надто високим, що не стимулює створення робочих місць.

 

«На мою думку, найважливіший економічний актив України — це люди. Тому бажано щоб податки стимулювали створення робочих місць і підвищення зарплат. Для цього потрібно максимально знизити податки на працю», — повідомив Милованов.

 

Кошти на здійснення державних видатків міністр пропонує компенсувати за допомогою збільшення податків на нерухомість та інших активів. Водночас Милованов підкреслив, що висловлена ним думка є лише пропозицією, а не відображає плани уряду у податковій реформі.

 

«На жаль на практиці змінювати систему податків дуже складно. Тому що є великі видатки — на оборону, поліцію, допомогу бідним, розвиток інфраструктури, інші капітальні інвестиції, медицину, освіту та науку. І будь-яка радикальна зміна податків може розбалансувати надходження і залишити певні важливі частини суспільства без фінансування. Але обговорювати потенційні зміни — важливо і корисно», — зазначив Міністр.

 

Серед його пропозицій скасування ЄСВ (сплачує роботодавець за те, що наймає працівника. Ставка складає 22% з фонду оплати праці працівника), зменшення розміру податку на доходи фізичних осіб (сплачує громадянин або його роботодавець з доходів. Ставка 18% від доходу), а також підняти розмір податків на нерухомість, землю, покращити їхній збір та удосконалити збір податку на додану вартість.

 

за матеріалами zik.ua