Все, що ви хотіли знати про ОСББ


Чому всі говорять про ОСББ та навіщо воно потрібне? Які переваги є у об’єднання власників багатоквартирних будинків та звідки вони беруть кошти на утримання та ремонти свого майна?

 

Про це розповів директор Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.

 

ОСББ – це об’єднання власників квартир та нежитлових приміщень будинку для управління, використання та утримання спільного майна. Тобто це маленький ЖЕК в межах одного будинку, де мешканці самі вирішують питання, що стосуються їхнього будинку, прибудинкової території та ін. В Івано-Франківстку вже 365 будинків створили своє ОСББ. Й щороку ця цифра збільшується на плюс-мінус 40 нових об’єднань.

 

Переваги ОСББ над ЖЕКом очевидні. По-перше, голова живе в будинку, про який піклується. Це не якийсь умовний начальник, а людина, яка живе поруч з вами.

 

По-друге, мешканці платять лише, якщо щось робиться. Якщо прибирається під’їзд, доглядається територія і т.д. Крім того, плату за утримання будинку встановлюють самі мешканці. Це й буде по-третє.

 

По-четверте, можна визначити прибудинкову територію й перекрити її. Звісно, попередньо отримавши на це всі потрібні дозволи. Ну і п’ятою перевагою є те, що місто і держава дають кошти на ремонти.

 

ОСББ завжди мають перевагу на тримання коштів. Йдеться про те, що при співфінансуванні відсоток, який платить місто, завжди вищий. У місті діють програми, в яких ОСББ можуть отримати кошти. Це й «Програма розвитку містцевого самоврядування та громадянського суспільства», «Бюджету участі» та «Програма підтримки впровадження енергозберігаючих заходів у місті». Детальніше з кожною з них можна ознайомтися на сайті Івано-Франківська.

 

Крім того є й державні програми, такі як «Теплі кредити» та «Енергодім». Остання лише почала працювати минулого року, та Івано-Франківськ вже подав листа у відповідне міністерство, що готовий брати участь у пілотному проекті).

 

«ОСББ – це найкращий вихід у житловій політиці. Я давно про це казав й продовжую на цьому наголошувати. Зовсім скоро об’єднання стане єдиним шляхом навести лад у своїх будинках. І те, що кожен 5-й будинок у місті вже є ОСББ – велика робота. Дякую за неї і працюємо далі», – зазначив міський голова Руслан Марцінків.

 

Створити ОСББ дуже просто. Для цього треба лише провести збори мешканців й проголосувати за його створення. Потрібно зібрати 50% голосів мешканців + 1 голос.  

 

Якщо раптом все ж щось незрозуміло – в депаратаменті радо допоможуть з усім розібратися. Адреса – вул. Незалежності, 7, телефон 53-21-82. Особливо уважним до ОСББ є начальник управління житлової політики Геннадій Пономаренко.