Як платити за світло в 1,5 рази менше

Наступного року тарифи на електроенергію зростуть на 30%, однак експерти зазначають: якщо переглянути своє споживання, економити можна до 60%.

З настанням опалювального сезону багато споживачів замислюються, як розпочати економити електроенергію, газ, тепло і воду. Для максимального ефекту економії експерти рекомендують проводити енергозберігаючі заходи комплексно, всім будинком, об'єднавшись із сусідами в ОСББ. А ось економити електроенергію кожен може самостійно. Витрати на світло в платіжках в рази нижче витрат на газ і тепло, а ось заходи щодо економії електрики технічно доступніше. Експерти в сфері енергоефективності пояснюють: кожна родина, дотримуючись простих правил, може платити за світло на 30-60% менше. Як платити за електроенергію в 1,5 рази менше.

Куди йдуть кіловати

Найбільше електроенергії, пояснює менеджер з управління проектами ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, споживає холодильник. При цьому на його енергоспоживання впливає кілька чинників: температура в приміщенні, близькість до стіни, а головне – клас енергоспоживання. Нові холодильники класу "А" і вище використовують менше світла, а старі – більше. В середньому холодильник за місяць намотує від 30 до 70 кіловат*год.

Електрична плита за годину може "з'їдати" 1,6 кВт електроенергії. Якщо щодня користуватися плитою одну годину, за місяць "накрутить" до 50 кВт*год.

"Найенерговитратніші побутові прилади: холодильник, кухонна плита (якщо вона є), мікрохвильова піч, пральна машина, духова шафа, електрочайник (кавоварка). Також багато електрики споживають телевізор, освітлення, комп'ютер, тахометр, кондиціонер, праска, музичний центр. Але все залежить від марки, року випуску, класу енергоефективності, кількості тощо", – розповідає експерт в сфері енергоефективності.

Якщо щодня по п'ять годин користуватися комп'ютером і монітором середньої потужності, за день може намотати 1,1 кВт*год, а за місяць – 33 кВт*год. На даний момент, при використанні більш 100 кВт, за 33 кВт доведеться заплатити 42,5 гривні. Власникам геймерського системного блоку з великим монітором доведеться платити більше – до 90 кВт*год (116 гривень), за умови, якщо щодня користуватися комп'ютером по п'ять годин.

Водночас навіть сучасний телевізор, якщо їм користуватися не більше п'яти годин щодня, за місяць навряд чи намотає більше 20 кВт*год (25,8 гривень).

Нагадаємо, що з квітня 2015 року НКРЕКУ підвищує тарифи для населення згідно з чітким графіком на 5 етапів, 4 з яких вже відбулися. В результаті світло для українців з 2015 по 2017 роки подорожчає в 2,6 рази:
- З 30,8 до 90 копійок за кВт*год при обсязі споживання до 100 кВт*год на місяць;
- З 41,9 до 186 копійок кВт*год при споживанні понад 100 і до 600 кВт*год на місяць;
- З 134 до 168 копійок кВт*год за обсяг, спожитий понад 600 кВт*год на місяць.

Як платити менше

"Разом всією родиною вивчіть платіжку за електроенергію. Проаналізуйте, якими електроприладами ви користуєтеся, скільки вони споживають, скільки в квартирі лампочок розжарювання. Визначте у вашій родині відповідального енергоменеджера, який би стежив за використанням електроенергії та відповідав за її економію. З цим завданням добре справляються школярі", – радить Сергій Свистюк.

Також експерт радить:
- Вимикати за собою світло
- Не залишати на ніч ввімкнені електроприлади
- Прикручувати на ніч бойлер
- Замінити лампочки розжарювання в тих місцях, де найчастіше горить світло
- Якщо є можливість, замінити старі електроприлади на нові – з високим класом енергоефективності

Зараз за перші 100 кВт*год українці платять 71,4 копійки за кожен кіловат, а при споживанні понад 100 кВт*год – 129 копійок за кожен кіловат.

Тому ідеально, якщо на місяць вдасться споживати до 100 кВт*год – за цей обсяг електроенергії можна платити за нижчим тарифом. За словами Сергія Свистюка, прислухавшись до перерахованих порад, можна споживати на 30% електроенергії менше. А якщо перейти на енергоефективні електроприлади і встановити двозонний лічильник – економія може досягати 60%.

Експерт у сфері енергоефективності Ганна Шумейко радить:
Встановити енергозберігаючі лампочки. Енергозберігаючі лампочки допоможуть на третину скоротити споживання електрики, каже експерт Національного екологічного центру України з енергозбереження. Компактна люмінесцентна лампа потужністю 23-27 Вт дає стільки ж світла, як і звичайна лампочка на 100 Вт.

До слова, енергозберігаюча лампа може окупитися всього за 9 місяців. Так, лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Наприклад, для того щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три в люстрі в кімнаті) знадобиться 686 гривень.

Якщо лампа потужністю 75 Вт в передпокої працює дві години на добу, в туалеті – годину, у ванній – 3 години, на кухні – 5 годин, в кімнаті – 6 годин, за місяць тільки за "світло" набереться 65,2 кВт. Водночас енергозберігаючі лампи витратять в цих же умовах 19 кВт. Зараз кожен кіловат коштує 1,29 гривні (при споживанні понад 100 кВт), а з березня 2017 року тариф зросте до 1,68 гривні.

Так, за "світло" до подорожчання зі звичайними лампами доведеться платити 84,1 гривні, а з енергозберігаючими – всього 23,8 гривні. Після березня з "новими" лампами – 32 гривні, а з "звичайними" – 109,5 гривні.

Холодильник поставити за 10 см від стіни і подалі від батарей і прямих сонячних променів. Для того, щоб скоротити споживання електрики холодильником, варто поставити його в прохолодне і темне місце – подалі від плити і вікна.

Правильно користуватися пилососом. Пилосос найбільше споживає електрики в момент включення – не варто часто вимикати і вмикати його під час прибирання. Також заповнений пилом пилосос витрачає до 20% більше електрики.

Сегодня