Високі ціни на нерухомість можуть стати причиною економічної кризи у Норвегії

Високі ціни на житло і зростання іпотечної заборгованості в Норвегії роблять економіку країни вразливою перед спадом, йдеться в піврічному звіті норвезької Служби фінансово-бюджетного нагляду.

Маючи іпотечну заборгованість в 222% від наявного валового доходу, Норвегія ввела тимчасові обмеження по кредитах на житло з початку 2017 року, щоб допомогти охолодити ринок.

 

Інвестиції в житло обігнали нафтову галузь в якості основного фактора економічного зростання країни. У 2016 році продажі нової нерухомості були найвищими за попередні 40 років, повідомляє видання 100realty.

 

У 2017 році зростання склало 13%, що є найшвидшим за 10 років, але обмеження іпотечного кредитування допомогло знизити обороти. У рейтингу Knight Frank Осло входить в десятку міст з найбільш стрімким зростанням цін на житло.

 

Економісти скандинавського регіону турбуються з приводу швидкого зростання іпотечної заборгованості та потенційного впливу даного факту на фінансову стабільність. Національна валюта різко ослабла в останні місяці по відношенню до євро, оскільки інвестори турбуються про зниження цін на житло і його вплив на економіку в цілому.