Експерт: Зниження цін на нерухомість поділило потенційних продавців на два табори

Поступове зниження цін вторинного житла протягом 2016-2017 років призвело до формування двох основних груп продавців нерухомості.

Таку думку висловили ріелтори під час конференції з ринку нерухомості, яка пройшла в Харкові.

 

“Першу групу продавців умовно можна назвати “мотивовані”. І у них є два головні мотиви продажу: насамперед, це екстрена ситуація, при якій продавець вирученими від угоди коштами розраховує оперативно вирішити якусь гостру життєву проблему. Наступний мотив – це комерційний розрахунок. Керуючись даними мотивом, продавці мислять приблизно так: “Чого квартира буде стояти? Краще я її продам і вкладу гроші у щось інше!” – зазначила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова.

 

За словами експерта, другу групу продавців умовно можна назвати “ті, які чекають”.

 

“Ці власники квартир хочуть продати об’єкт, але нагальної потреби в здійсненні угоди не відчувають і мислять приблизно так: “Нехай квартира краще постоїть, вона ж їсти не просить!” Причому, вони виходять на ринок з пропозицією свого об’єкта, і запитувана ними ціна свідомо вища за ту, що сьогодні готовий дати покупець. Тобто реальних шансів на угоду у них в даний час практично немає”, – зазначила Світлана Якимова.

 

Ріелтор також додала, що поділ продавців на “мотивованих” і “очікувальних” найбільш яскраво виражено в сегменті житла класу “бізнес”.

 

З початку 2017 року середня вартість квадратного метра таких об’єктів знизилася з 998 до 988 доларів за квадратний метр. Ціни житла класу “еліт” опустилися з позначки 1 267 до 1 096, а класу “економ” – від 675 до 637 доларів за квадратний метр.

 

На думку Якимової, фактором, який може різко вплинути на поведінку цін на нерухомість, є коливання курсів валют. Якщо курс буде стабільним, то ціни будуть триматися приблизно на тому ж рівні, на якому знаходяться в даний час, або покажуть дуже незначне зниження, вважає експерт.

 

За матеріалами Finance.UA