В Україні зміняться будівельні норми щодо реставрації пам'яток архітектури

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ презентували нову редакцію державних будівельних норм, що були розроблені науково-дослідним інститутом «УкрНДІпроектреставрація» та офіційно вступлять у силу з 1 липня 2017 року.  

За словами заступник Міністра регіонбуду Лева Парцхаладзе, на відміну від попередньої редакції нові будівельні норми вперше вводять поняття «реставраційний ремонт» – проведення періодичних ремонтних робіт, Українське право.

  

«Відреставровані архітектурні пам’ятки експлуатуються десятки років і з часом втрачають свій естетичний зовнішній вигляд та технічний стан. Нові ДБН дозволять забезпечити їх ефективну експлуатацію між періодами реставрації та значно спростити процедуру й обсяги розроблюваної документації», – пояснив він.

 

Крім того, нова редакція державних будівельних норм чітко визначає стадії проектування і документацію; вводить розділ на протиаварійні роботи, які передбачають мінімальне втручання в архітектурні конструкції та виключає корупційну складову – не передбачене законом погодження державними органами реставраційного завдання.

 

 «Приведення будівельних норм у відповідність до міжнародно визнаних принципів нормування – одне з найголовніших завдань Міністерства. На цей рік ми запланували переглянути 27 ДБН, наступного місяця плануємо презентувати ще 4. Сучасне будівництво має проектуватися тільки за сучасними будівельними нормами», – підсумував Лев Парцхаладзе.