Відновлення пам'ятки архітектури на Січових Стрільців підходить до завершення - у будинку встановлюють дах

В Івано-Франківську ледь не щодня користувачі у соцмережах публікують світлини пам’яток архітектури, існування яких буквально лежить на волосині. Чимало будівель, вік яких пересягнув сторічну позначку, потребують негайної реставрації. П’ять років тому перекриття однієї із таких архітектурних пам’яток не витримало. У двоповерховому житлового будинку на розі вулиць Чорновола і Січових Стрільців стався обвал стелі.

Пошкодження припали на приміщення магазину, що тоді займало перший поверх будівлі. Другий поверх знаходився у користуванні комунального підприємства «Муніципальна інспекція з благоустрою». Саме підприємство згодом ліквідували, а аналогічний підрозділ вже створили у структурі Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою.

 

У 2014 році почалися роботи з реконструкції будинку №18 на вулиці Січових Стрільців, які тривають і досі. За проектом будівля не повинна перевищувати чотирьох поверхів та зберегти автентичний фасад.

 

 Проект фасаду будинку 

 

 

У минулому році Побудовано в Франківську проводило перевірку даного об’єкта. Як з’ясувалося, у 2013 році міська рада вирішила укласти інвестиційний договір на реставрацію буднику по вулиці Січових Стрільців. Договір уклали із приватним підприємцем - Богославець Галиною Омельянівною. Вона виступила замовником та у повному обсязі зобов’язалась фінансувати всі  проектні, реставраційні та будівельні роботи.

 

До обвалу там стояла двоповерхова будівля, та замовник будівництва у реставраційному завданні вказала поверховість будинку в чотири поверхи. Міська влада це пояснювала тим, що власник приміщення за рахунок надбудови має виконати інвестиційні зобов’язання перед міською владою – передати місту 75,6 кв. м.

 

В липні 2014 року Департамент містобудування, архітектури  та культурної спадщини видав містобудівні умови та обмеження на реставрацію-реконструкцію будинку з надбудовою по вулиці Січових Стрільців, 18. Висота будівлі має сягати чотири поверхи і не повинна перевищувати лінії карнизу звісу даху на фасаді суміжного будинку.

 

У вересні 2014 року ДАБІ зареєструвала декларацію на початок виконання будівельних робіт. Генпідрядником будівництва виступила будівельна компанія «Івано-Франківськміськбуд».

 

Наразі реставраційні роботи по відновленню пам’ятки архітектури на вулиці Січових Стрільців, 18 перебувають на завершальній стадії. Як видно на фото, висота забудови нараховує 4 поверхи, зверху готується монтаж дахового покриття. 

 

 Теперішній стан будівництва