У Франківську пам'ятка архітектури по вулиці Гординського залишилась без інвестора. Відео

Майданчика для айтішників в Івано-Франківську не буде. Такий осередок по вулиці Гординського, 10 мали облаштувати норвезькі інвестори.

Відтак організація, яка за це відповідала, уклала з мерією договір оренди. Місто зобов’язалося взяти на себе частину ремонтних робіт. Та згодом в організації закінчилися грантові кошти, йдеться у сюжеті каналу 402. 

 

Та все ж трохи привести стару будівлю до ладу влада таки встигла. До прикладу, за 1 млн гривень тут замінили черепицю.

 

Нині подальша доля старої кам’яниці, де колись була восьма школа, залишається у «підвішеному стані». Щоправда, посадовці вже мають перші пропозиції, того, що тут має бути. Як приклад – муніципальний центр обробки даних з усією інформацією про місто в електронному вигляді.

 

 

Довідково, будівля на Гординського, 10 зведена у 1895 році в стилі неоготики, одного з напрямків історизму, з елементами традиційної європейської архітектури з облицюванням цеглою. Архітектор – Я. Лемпіцький.

 

Саме ця, ззовні не отинькована, фасадна червона цегла зробила її у нашому місті впізнаваною і неповторною. Будівля з самого початку призначалася для освітніх потреб. Тут діяла семирічна школа для дівчат імені Королеви Софії. У повоєнний період 1945-46 рр. у ній  тимчасово розташовувався учительський інститут, теперішній Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.