В Україні завмер ринок нерухомості

Наприкінці літа на ринку нерухомості України спостерігається прогнозоване затишшя: покупці все ще вичікують, як поведуться забудовники в умовах очікуваної девальвації гривні.
При цьому за підсумками першого півріччя 2016 року введення житла в експлуатацію скоротилося. За шість місяців було введено 3 млрд 291 млн кв. м, що на 0,7% менше, ніж роком раніше.
 
Скорочення стало цілком очікуваним на тлі урізаних інвестицій в будівництво і скорочення реальних доходів населення. Економіка демонструє слабке зростання, а забудовники, схоже, обрали вичікувальну позицію – в найближчий кілька місяців стане зрозуміло, чи варто поспішати з будівництвом нових метрів або почекати на кращі часи.

Найбільш активними в сфері житлового будівництва знову виявилися Київська, Львівська, Одеська, Івано-Франківська області та Київ. Там в першому півріччі поточного року введено в експлуатацію 54,3% загального обсягу житла.

При цьому в Києві введено 8,9% кв. м. Це на 34,8% менше показника аналогічного періоду 2015 року. Тенденція до зменшення об’єктів, що зводяться в Києві, не нова.

Столиця все ще не може розібратися з деякими довготривалими проектами, а забудовники підтверджують, що знайти землю під свої об’єкти стало занадто складно.

Традиційно попитом у покупця користуються однокімнатні та двокімнатні квартири. Економічна ситуація в країні коригує і купівельний попит, і активність забудовників в регіонах. Там, на відміну від Києва, переважно лідирує саме вторинний ринок, в той час як девелопери нового фонду намагаються заманити клієнта гнучкими умовами розстрочки і акціями.

За матеріалами Сьогодні