Продажі житла зупинилися: як коронавірус вплинув на ринок нерухомості


Ринок первинної нерухомості в Україні в січні-березні 2020 року, в порівнянні з січнем-березнем 2019 року, втратив 15% продажів.

 

Про це повідомила прес-служба інвестиційної компанії InCo home.

 

“За підсумками січня-березня обсяги продажів по двадцяти нових житлових комплексах, в будівництво яких інвестувала компанія, вийшли на 15 тисяч метрів квадратних житла. Торік показник першого кварталу був на рівні 17,5 тисячі метрів проданого житла. Фіксуємо 15% зниження в порівнянні з січнем-березнем 2019 року”, – йдеться в повідомленні.

 

За даними компанії, продажі нового житла фактично зупинилися.

 

“Добудовуємо те, що було розпочато раніше, готуємо технічні та дозвільні документи, але поки не інвестуємо в процес нового будівництва. Із закінченням карантину ми зможемо зрозуміти, в який бік буде рухатися ринок: чи збережеться динаміка зниження, чи побачимо хоча б мінімальне пожвавлення”, – цитує прес-служба співвласника і партнера InCo home Богдана Серотюка.

 

Зазначається, що кількість угод з придбання житла в розстрочку скоротиться, також надію на відродження іпотеки відкинуто ще мінімум на 3-5 років.

 

“Для будівельної галузі те, що відбувається, буде стрес-тестом, до того ж ситуація з “Укрбудом” не додала міцності ринку і його готовності до нових викликів. Карантинні заходи вплинуть на терміни введення в експлуатацію житла, особливо комплексів з низьким рівнем готовності. Хоча прогноз щодо відставання є оптимістичнішим після того, як будівельну галузь внесли до переліку дозволених працювати в період карантину”, – зазначив Серотюк.

 

За матеріалами УНІАН