В приміщенні старої друкарні буде і супермаркет, і громадський простір

В приміщенні старої друкарні в Івано-Франківську таки почали робити супермаркет. Окрім того, поруч планують облаштувати ще й зону для паркування авто.

Нагадаємо, влітку перед колишньою друкарнею на Січових Стрільців, 78 у Франківську провели архітектурну резиденцію «Павільйон 78». Франківські архітектори та урбаністи спільно з колегами із Києва, Львова, Харкова протягом 10 днів у спеціальному відкритому павільйоні працювали над концепцією нового громадського простору в центрі міста, пише Побудовано ІФ з посиланням на Репортер.

Юрій Филюк, франківський ресторатор та співзасновник проекту «Тепле місто», розповідав, що влада долучилася до облаштування простору біля друкарні, аби зробити його комфортнішим для людей, і навіть долучалась до фінансування. Проте вже зараз арт-простір під загрозою – частину будівлі здали в оренду, тут вже почали облаштовувати супермаркет.

“Попри всі домовленності, ламають нові білесенькі стіни, щоб зробити в цьому приміщенні “Вопак”, – пише у соцмережі франківчанка Людмила Лозінська. – Як так? Невже домовленності вже не діють? Невже бізнесу у Франківську плювати на культуру та своїх мешканців, дітей? Вірю, що супермаркет у центрі міста, в історичному будинку, в якому за участі десятків людей було відремонтоване виставкове приміщення, відкритий музей та в якому ми зібрали біля 50 книг по сучасному мистецтву та культурі, просто не може довго існувати, тому що це безглуздо та безвідповідально”.

Інформацію про початок робіт підтвердили власники приміщення.

У приміщенні друкарні роблять супермаркет “Вопак”, – каже Андрій Бондаренко, директор “Галицької інвестиційної компанії”, яка є власником будівлі. – Що тепер буде із тим громадським простором – не знаю, бо я за нього не відповідаю. Є орендарі, вони все планують”.

Як розповів Юрій Филюк, орендарі справді хочуть робити парковку майже на всю територію перед друкарнею. Вони мають в оренді 10 метрів перед фасадом друкарні. Однак для “Теплого міста” відстояти парковку є принциповим моментом. І наразі громада робить все можливе, щоб сквер зберегти.

Филюк наголошує, що “Тепле Місто” у цьому меморандумі виступає як формальна інституція, яка представляє інтереси громади.

Нагадаємо, влітку перед колишньою друкарнею на Січових Стрільців, 78 у Франківську провели архітектурну резиденцію «Павільйон 78». Франківські архітектори та урбаністи спільно з колегами із Києва, Львова, Харкова протягом 10 днів у спеціальному відкритому павільйоні працювали над концепцією нового громадського простору в центрі міста.