В липні 5 рішень у сфері земельних відносин прийняла та оприлюднила Івано-Франківська міська рада

Так, 28 липня два рішення набрали чинності: 1) від 08.07.2016р. № 186-6 «Про затвердження Положення про порядок звільнення земельних ділянок, що зайняті без правових підстав та належать до комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська». Рішення визначає порядок проведення демонтажу об’єктів (тимчасових споруд, літників і т.д.), що розміщені без правових підстав.

2) від 08.07.2016р. № 216-6 «Про внесення змін до Положення про узгоджувальну комісію виконавчого комітету міської ради по розгляду земельних спорів, затвердженого рішенням 47 сесії міської ради від 28.08.2014 року №1507-47». Викладено в новій редакції Положення про узгоджувальну комісію. Визначено її основні завдання та компетенція, порядок роботи, склад тощо.
Текст рішення - www.namvk.if.ua/dt/43362/

Три рішення міськради, зокрема про встановлення плати за землю (земельний податок та оренда плата), мають набрати чинності з 1 січня 2017 року, а саме:

1) від 08.07.2016р. № 215-6 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель м. Івано-Франківська». Встановлено, що середня (базова) вартість 1 кв. м земель міста становить 233,25 грн. Відповідно до рішення платники земельного податку і орендної плати за землю, при поданні податкових декларацій, мають застосовувати, починаючи з 01.01.2017 року, нормативну грошову оцінку земель м. Івано-Франківська, затверджену цим рішенням. Орендарям земельних ділянок у м. Івано-Франківську слід внести зміни до договорів оренди землі, в частині розрахунку орендної плати за землю.
Текст рішення - www.namvk.if.ua/dt/43361/

2) від 08.07.2016р. № 213-6 «Про встановлення ставок земельного податку на 2017 рік». Ставка податку за земельні ділянки, які перебувають у власності та користуванні юридичних та фізичних осіб, встановлюється у розмірі 1% від їхньої нормативної грошової оцінки. За винятком земельних ділянок, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім підприємств, установ та організацій, що належать до державної та комунальної власності; громадських організацій інвалідів України, їх підприємств (об’єднань); релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, виключно для будівництва і обслуговування культових будівель). В цьому разі ставка податку становить 4%. Ставка земельного податку за земельні ділянки, які зайняті житловим фондом (багатоквартирні житлові будинки) встановлюється у розмірі 0,03%.
Текст рішення - www.namvk.if.ua/dt/43358/

3) від 08.07.2016р. № 214-6 «Про внесення змін до Положення про оренду земельних ділянок комунальної власності у м. Івано-Франківську». Встановлюються ставки орендної плати за землю. Так, річна орендна плата за користування земельними ділянками розраховується з врахуванням виду використання, в залежності від виду економічної діяльності, відповідно до річних ставок орендної плати, які становлять 3% від нормативної грошової оцінки землі міста. Інші ставки встановлено:
для обслуговування рекламних установ – 5%;
для гаражного будівництва; при поновленні терміну дії договору оренди землі на період будівництва іншої житлової та громадської забудови; для обслуговування нічних клубів, інших закладів розважального характеру (більярдні, кегельбани, тощо) – 6%;
для розміщення та обслуговування об’єктів торгівлі нафтопродуктами, АЗС; для обслуговування комерційних банків, фінансових, кредитних нотаріальних, брокерських, маклерських, букмекерських установ, банкоматів, агентств нерухомості, пунктів обміну валюти, пунктів продажу лотерейних білетів; для будівництва та обслуговування об’єктів мобільного зв’язку – 12%.