Московський патріархат судиться із міськрадою за ділянку по вул. Чорновола

В Івано-Франківському міському суді відбулося перше слухання за позовом Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви (Московський патріархат) до Івано-Франківської міської ради.

У позові Івано-Франківська єпархія Української Православної Церкви оскаржує рішення міської ради про відчуження земельної ділянки, що знаходиться за адресою Чорновола, 6, та передачу землі у постійне користування Департаменту освіти і науки. Друга позовна вимога стосується виключення культової споруди місцевої УПЦ, що розташовна за цією адресою, зі схеми розташування культових споруд на території Івано-Франківської міської ради. В суді УПЦ домагається скасування відповідного рішення сесії міськради, пише КУРС.

 

Як відомо, за адресою Чорновола, 6 у Франківську розміщена парафія УПЦ (МП). Моляться віряни в приміщенні колишнього дитячого садка.

 

Справу УПЦ проти Івано-Франківської міськради розглядає суддя Любомир Островський. На сьогоднішньому засіданні обидві сторони клопотали про залучення до слухання третьої сторони – Департаменту освіти, оскільки рішення суду може порушувати права цієї структури.

 

"Ми не домовлялися про однакові клопотання", – відповів на здивування судді представник міської ради.

 

Суд виніс рішення продовжити розгляд справи після того, як до неї долучиться організація, що отримала землю в постійне користування.

 

"Рішення міської ради порушує права релігійної громади, – прокоментував КУРСу представник позивача Олександр Овчаренко. – Оскільки є рішення Коституційного Суду, що говорить про нові правовідносини, а такі склалися в процесі того, як громада отримала молитовний будинок. Вважаємо, що виключення зі схеми розташування культових споруд, тобто фактична відмова визнавати молитовний дім, унеможливлює право громади на свободу світогляду і віросповідання. В Івано-Франківську є 4 релігійні організації УПЦ і тільки два храми, в т. ч. і на Чорновола, 6".

 

Нагадаємо, суперечка між мерією та Івано-Франківською єпархією УПЦ МП триває роками. Сім років тому єпархія отримала земельну ділянку на вул. Довженка для будівництва храму з умовою, що після завершення будівництва церква поверне громаді приміщення дитячого садка на вул. Чорновола, перетвореного тимчасово на храм. Однак церковники угоди не дотрималися. Тоді міська рада звернулася до суду. Руслан Марцінків неодноразово закликав російську церкву добровільно звільнити приміщення дитячого садка. 

 

Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду, який задовольнив клопотання щодо виселення церкви з приміщення за адресою Чорновола, 6 та повернення місту нежитлових приміщень для облаштування там дитячого садочка.

 

Також міська рада програла Московському патріархату у Верховному Суді – суд відмовив виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради у розірванні договору оренди нежитлових приміщень по вулиці Чорновола, 6.