Управління Держархбудконтролю Івано-Франківського МВК отримало уже більше 400 скарг

Управління з питань Держархбудконтролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради з часу створення отримало більше 400 документів вхідної коресподенції

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 р. № 671 «Деякі питання діяльності органів державного архітектурно-будівельного контролю» врегульовано питання щодо забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування повноваження у сфері діяльності містобудівного законодавства з питань державного архітектурно-будівельного контролю, дозвільних та реєстраційних функцій, а також здійснення державного контролю за об’єктами будівництва на території Івано-Франківської міської ради.

 

Рішенням 4 сесії міської ради від 11.03.2016 р. № 57-4 Івано-Франківської міської ради було створено Управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (далі - Управління), з метою забезпечення реалізації покладених на органи місцевого самоврядування повноважень щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

 

 

Структура Управління складається з: відділу контролю за будівництвом; сектору дозвільних та реєстраційних процедур, юрисконсульта та начальника Управління – всього на сьогоднішній день у роботі Управління задіяні 6 (шість) працівників.

 

Забезпечення діяльності у сфері контролю за будівництвом передбачено:

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р. № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» передбачено здійснення планових та позапланових перевірок дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

 

З моменту розпочатої діяльності здійснення функцій державного архітектурно-будівельного контролю починаючи з 16.08.2016р. та за звітний період до Управління надійшло 176 звернень від фізичних та юридичних осіб, адвокатських запитів, листів контролюючих органів та структурних підрозділів міської ради та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, які були розглянуті у визначений законодавством термін та були проведені перевірки визначені Порядком здійснення державного архітектурно-будівельного контролю.

 

 

Основним питанням, які порушувались у зверненнях громадян були питання щодо: самочинного будівництва будівель та споруд; реконструкції існуючих об’єктів житлової та громадської забудови; зміна функціонального призначення приміщень без документів дозвільного характеру, які надають право на проведення підготовчих та будівельних робіт; порушення вимог добросусідства, умов суміжного проживання, впливу самочинного будівництва та робіт пов’язаних з реконструкцією тощо.

 

Окрім того за звітний період у 2016 році Управлінням було здійснено 112 позапланових перевірок дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності при здійсненні підготовчих та будівельних робіт із них було проведено 75 перевірок за зверненнями громадян.

 

 

За результатами проведених 28 перевірок було виявлено порушення вимог містобудівного законодавства суб’єктами містобудування, на яких було складено відповідні акти перевірки, протоколи про порушення вимог містобудівного законодавства, винесені постанови та накладено штрафні за порушення у сфері містобудівної діяльності. Із них було 13 позапланових перевірок об’єктів будівництва, де замовниками виступали фізичні особи а на 15 перевірках замовниками виступали юридичні особи.

 

Відповідно до Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю було проведено 9 позапланових перевірок на предмет достовірності даних поданих замовниками у документах дозвільного характеру.

 

 

За результатами проведених позапланових перевірок, винесено постанови про адміністративні правопорушення та правопорушення у сфері містобудівної діяльності і накладено штрафні санкції на суб’єктів містобудування на загальну суму 318 550,00 грн, які перераховані до міського бюджету.

 

На даний час за дорученням Івано-Франківської міської ради Управлінням розпочато позапланову перевірку з питань дотримання вимог містобудівного законодавства на території забудови навколо міського озера. За результатами проведеної перевірки громадськість буде проінформовано додатково.

 

На сьогодні основна задача, щодо забезпечення здійснення державного архітектурно-будівельного контролю поставлених Івано-Франківською міською радою та виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради Управління виконуються. На поточний період 2017 року передбачено доукомплектування фахівцями у сфері містобудівної діяльності чисельності штатних одиниць, які будуть забезпечувати державний архітектурно-будівельний контроль на території    м. Івано-Франківська.