Українці активно скуповують смарт-квартири

Люди вибирають маленькі апартаменти з економії і намагаються використовувати квадратні метри житла по-максимуму.

Українці все частіше вибирають маленькі бюджетні квартири. У відповідь на попит забудовники почали пропонувати так зване смарт-житло, тобто "інтелектуальні" апартаменти, в яких мала площа використовується по-максимуму функціонально, пише Сегодня.

 

Наприклад, загальна площа квартири може становити 20 квадратних метрів, 15 з яких – спыльна кімната з кухнею. Це на 10 метрів менше стандартної хрущовки.

 

Але незважаючи на невеликі розміри, в такій квартирі можна помістити все необхідне. Велике панорамне вікно, барна стійка замість столу і вбудована кухонна техніка – квартира-студія візуально здається на третину більше, ніж є насправді. Туалетна кімната ще компактніша. Замість ванни – душова кабіна, у вузьких нішах знаходяться рукомийник і пральна машина. З недоліків – відсутність балкона.

 

Ціни в новобудовах на таке житло стартують від тисячі доларів за квадрат.

"Якщо ми говоримо про смарт-квартирі в районі 20-22 кв. м – ціна буде 24 тис. доларів. У такій квартирі немає мертвих зон, які функціонально не використовуються", – розповідає менеджер з продажу компанії-забудовника Іван Басюк.

 

Але розкручене іноземне слово швидко підхопили недобросовісні продавці. Під виглядом смарт-квартир вони почали пропонувати звичайні радянські малометражки. Багато сумнівних пропозицій і в нових будинках.

 

У питанні, чи варто купувати компактне житло, думки експертів різняться.

"Гордість наших забудовників, так звані смарт-квартири – це майбутні нетрі. Що таке нетрі? Це життя переущільненому районі, незабезпеченому інженерними та соціальними мережами", – вважає віце-президент київської організації "Національного союзу архітекторів" Георгій Духовичний.

 

"Щодо якості скажу, вони такі ж як завжди будинки. Треба дотримуватися певних норм – в такій квартирі має бути повноцінне вікно, повноцінна витяжка, тобто смарт-квартири не повинні відрізнятися від звичайного житла по санумовах", – зазначає, у свою чергу, консульатнт по нерухомості Іван Кудояр.

 

Але головна перевага справжніх смарт-квартир – можливість заощадити на комунальних послугах. Крім того, що апартаменти мають малу площу, вони оснащені бойлерами, двотарифними лічильниками електроенергії та індивідуальною системою опалення.