Нерухомість в Україні помітно дешевшає

Вартість житла в Україні знижується, і вже наблизилася до критично низького рівня. Про це повідомив Національний банк України в грудневому «Звіті про фінансову стабільність».

У документі також зазначено, що деякі будівельні компанії продають квадратні метри практично за собівартістю. Зростання кількості пропозицій на ринку пов'язаний як з масовим будівництвом нових об'єктів так і з продажами на вторинному ринку, повідомляє портал DOM.RIA.

 

Виявилося, що багато власників квартир, через зростання комунальних тарифів, продають житло, щоб воно не простоювало. Тобто, якщо квартиру не виходить здати в оренду, власники намагаються позбутися від неї. У той же час, покупців на нерухомість не так вже й багато. Крім того, українці не поспішають брати кредити в банках.

 

Наприклад, за 2017 місцеві жителі взяли всього 965 млн гривень на покупку житла. За словами експертів, потреба в нерухомості залишається високою, і будівельникам доводиться прикладати зусилля, щоб заманити клієнтів. Один з улюблених способів - зменшення метражу, наприклад продаж так званих смарт-квартир площею 15-20 кв. м. На даний момент 53% житла, що будується - це однокімнатні квартири.

  

Вторинний ринок в минулому році переживав плавне і поступове зниження цін в доларовому еквіваленті. Потенційні покупці, як правило, не готові були приймати швидкі остаточні рішення і чекали зниження цін на нерухомість. Цього року тенденція в більшості випадків збережеться. Варто відзначити, що ринок вторинної нерухомості дуже неоднорідний за якістю житла і кожен з цих сегментів буде реагувати на виклики 2018 року по-своєму.