Україна може отримати 100 млн євро на підвищення енергоефективності

В разі затвердження статуту Фонду енергоефективності Євросоюз готовий виділити гроші на фонд.

Про це на своїй сторінці у FB повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

 

«Найперше завдання на сьогодні – якнайшвидше затвердження на рівні Уряду Статуту Фонду енергоефективності, напрямів його діяльності та порядку його фінансування. Саме на цьому акцентувала увагу Катарина Матернова. Адже це є підставою для підписання з ЄС фінансової угоди, що дасть змогу вже до кінця цього року отримати доступ до фінансових ресурсів у 100 мільйонів євро для повноцінного запуску роботи Фонду ЕЕ», — написав Геннадій Зубко.



 

За його словами, в Україні вже прийняті основні закони і наразі йде робота над їх імплементацією. Для реалізації закону «Про Фонд енергоефективності» Верхвна Рада пвинна до березня 2018 року прийняти 9 нормативно-правових актів; до лютого 2018 року - закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», до липня 2018 року - закон «Про енергетичну енергоефективність будівель». 

 

«Реперні точки для нашої подальшої співпраці з ЄС: кадровий відбір керівників та членів наглядової ради Фонду ЕЕ, створення необхідних IT-систем (реєстрів енергоаудиторів, сертифікатів енергоефективності, моніторингу результатів впроваджених енергоефективних заходів), а також створення публічної платформи з надання послуг енергоаудиту на базі системи Prozzorro, що забезпечить прозорість та відкритість всіх процедур,» — написав Геннадій Зубко.