У Мінрегіоні розказали, як зменшити платіжки за комуналку


У Мінрегіоні вважають, що українці через використання Фонду енергоефективності можуть покращити комфорт своїх осель і стримати зростання платіжок за комуналку.

 

На сьогодні в платіжці кожного громадянина 70% становлять витрати на енергетичні ресурси: на теплову енергію, на газ, на електрику, на воду.

 

Тож держава пропонує українцям, як співвласникам, використовувати Фонд енергоефективності, як інструмент державної підтримки, для покращення якості свого життя і стримування зростання платіжок.

 

Про це повідомила Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак під час презентації плану діяльності Мінрегіону на 2019-2024 роки, інформує прес-служба Мінрегіону.

 

«На сьогодні отримано 13 заявок. Ми вважаємо, що це добрий старт. Також ми хочемо в 2020 році розробити Стратегію термомодернізації будівель відповідно до 27 директиви ЄС. Це стосуватиметься не лише житлових будинків, а й громадських будівель. І відповідно до цієї стратегії ми розуміємо, що має бути державна підтримка житлового фонду», – сказала Альона Бабак.

 

Вона також додала, що таку стратегію не реалізувати без відповідних інструментів фінансування.

 

Держава вже акумулювала в Фонд енергоефективності 4,3 млрд грн і у наступних роках фінансування ще зросте. Це ресурс на підтримку термомодернізації житлових будівель, який може стати рушієм економіки.

 

Альона Бабак зазначила, що з урахуванням внеску у 100 млн євро від ЄС та уряду Німеччини, фінансовий ресурс Фонду енергоефективності достатньо великий – близько 7 млрд грн і цього достатньо, щоб наступного року почалась більш масштабна і серйозна робота в напрямку термомодернізації житлових будівель.