Мінрегіон планує повністю оновити діючі ДБН


Мінрегіон впроваджує системні, комплексні зміни у сфері технічного регулювання та нормативного забезпечення у будівництві.

 

Наразі Міністерством розроблено проєкт Концепції розвитку в Україні системи технічного регулювання та нормативного забезпечення у будівництві.

 

Реалізувати її передбачається до 2031 року. Про це повідомляє пресслужба Мінрегіону. У повідомленні зазначається, що довгий час технічне регулювання у будівництві в Україні, зокрема, оновлення ДБН та стандартів, характеризувалося відсутністю комплексного, підходу, що спричинило роздрібненість та фрагментарність існуючого на сьогодні нормативного забезпечення у будівництві.

 

Тому у Концепції Мінрегіон поставив мету визначити основні принципи створення ефективної та дієвої системи технічного регулювання, яка відповідатиме європейській.

 

«Запропонований підхід передбачає повне оновлення діючих ДБН, які будуть орієнтовані на параметричний метод нормування, забезпечення інклюзивності, інноваційні нововведення, враховуватимуть провадження ВІМ-технології та життєвий цикл об’єкта будівництва – «від проєктування до ліквідації», – зазначає Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

 

Окрім того, потягом 10-ти років планується прийняття в Україні, як національних, не менше 90% європейських стандартів на будівельну продукцію.

 

Після затвердження Концепції Урядом на її виконання буде розроблений план заходів. З проєктом Концепції, яку розміщено для обговорення, можна ознайомитися за посиланням.