Комунальна економія: від яких послуг ЖКГ можна відмовитися

Відмовитися від будь-яких послуг ЖКГ можна в індивідуальному порядку і, відповідно, не оплачувати їх, якщо людина їх не потребує або якщо їх якість не відповідає нормі.

Перелік послуг від ких можна відмовитись назвав юрист, експерт пз питань ЖКГ Юрій Білоус, в коментраі порталу Вісті.

 

"Людина може не платити за подачу холодної/гарячої води, опалення, подачу газу, електроенергію, прибирання прибудинкової території, сходових, підвалу, технічних поверхів та покрівлі, вивіз сміття, технічне обслуговування і енергопостачання ліфтів, внутрішньобудинкових систем (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зливової каналізації), дератизацію (цькування щурів), дезінсекцію (знищення комах), обслуговування та ремонт димовентиляційних каналів, систем протипожежної автоматики та димовидалення, поливання дворів, клумб і газонів, експлуатаціюномерних знаків на будинках, прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території протиожеледними сумішами" - зазначив експерт.

 

Всі факти ненадання послуг ЖКГ (наприклад, в підвалі бігають щури, в парадному брудно, температура повітря в квартирі нижче 18 градусів) потрібно фіксувати усіма можливими засобами, такими як фото- і відеофіксація, залучати свідків.

 

Наприклад, якщо температура гарячої води з крана не відповідає нормі (+60 °С), необхідно зняти на відео сам процес виміру температури води.

 

Після цього потрібно викликати представника ЖЕКу або іншої організації (наприклад, «Київенерго») для складання та підписання акта-претензії, в якому будуть вказані термін, види і показники порушень. Викликати представників ЖЕКу слід шляхом письмового звернення через канцелярію організації – вони зобов’язані з’явитися і підписати цей акт-претензію або висловити обґрунтовані заперечення.