Нарахування пені та штрафні санкції: що робити з боргами за «комуналку»

З одного боку, за будь-який ресурс потрібно платити, з іншого – в умовах, коли заробіток і пенсія мінімальні, значна кількість населення просто не може собі цього дозволити.

Про це в коментарі журналістам розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, оцінюючи дані Держстату, згідно з якими заборгованість населення за комунальні послуги на початок літа становить 11 мільярдів гривень, інформуює Побудовано з посиланням на Франківчани.

 

«Абсолютно прогнозовано, що борги та неплатежі будуть. Однак до питання покарання боржників варто підходити вкрай обережно. Нарахування пені – питання неоднозначне, але, безперечно, жорсткі санкції, арешти, конфіскація майна, нерухомості є недопустимими. Це аморальний підхід», – констатував Саприкін.

 

Експерт наголосив, що неприпустимим також є відключення боржників, особливо в опалювальний період. Щодо пені, то, на його думку, ситуація непроста. Пеня може бути нарахована в окремих випадках заборгованості, якщо людина не платить тривалий час.

 

«По-перше, з кожним боржником державі потрібно працювати окремо й у жодному разі не застосовувати «драконівські» репресивні санкції. По-друге, в питанні заборгованості за комунальні послуг найбільш оптимальним варіантом є надання можливості реструктуризації боргів», – зазначив спеціаліст.

 

За його словами, заборгованість в 11 мільярдів гривень не є критичною.

 

«Але в нас недосконалою залишається система субсидій для населення: комусь не вистачає субсидії, хтось досі має проблеми з оформленням чи нарахуванням. Не вирішили й питання з оформленням боргів. Уряд має менш ніж два місяці, щоб не допустити кризового стану», – резюмував Володимир Саприкін.