У Франківську реставрують старовинні двері в 110-літній пам'ятці архітектури

Ініціативна група “ФранківськЯкийТребаБерегти” взялася за реставрацію старовинних дверей, які знаходяться у пам’ятці архітектури. Будинок, по вулиці Леся Курбаса, 5, розміщений у самому центрі історичного середмістя та цьогоріч відзначатиме 110-річний ювілей.

Ініціатива група "ФранківськЯкийТребаБерегти" була започаткована цього року, щоб привернути увагу іванофранківців до питання збереження історичної архітектурної спадщини. Саме тому в інтернеті регулярно з’являються фотографії та історії про наше місто, його архітектуру та фото окремих елементів – старовинних дверей, вікон, плитки, ліпнини, кованих сходів, пише Курс.

 

"Ранок починається в столярній майстерні! А чому? А тому, що #ФранківськЯкийТребаБерегти реставрує перші двері. Робоча нарада з столярами, ковалями і майстром вітражів. Ці двері знаходяться в пам'ятці архітектури, якій в цьому році виповнюється 110 років, уявляєте? Будемо старатись завершити всі роботи ще до Нового року, щоб встигнути символічно зробити будинку-старожилу подарунок до поважного ювілею", – написала на своїй сторінці у Фейсбук ініціаторка руху за збереження давнього Франківська-Станиславова Марія Козакевич. 

 

 

Практичним кроком ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти є реставрація старовинних дверей у Франківську. 

Двері, якими заопікувалася ініціатива, знаходяться в пам’ятці архітектури місцевого значення – номер у реєстрі 342-іф, архітектор Адольф Ріттер на замовлення банкіра Нафталі Рогатина, стиль сецесія.

 

"Будинок збудований у 1906 році, відповідно у цьому році йому виповниться 110 років. Дуже символічно, що оновлені двері можуть стати чудовим подарунком до такого поважного ювілею пам’ятки і окрасою вулиці Леся Курбаса, 5, яка знаходиться у самому центрі історичного середмістя. Це покаже гарний приклад для наслідування", – розповідає Марія Козакевич.

 

Ідея та процес реставрації об’єднали команду професійних майстрів – це столярі, ковалі, майстер вітражів, дизайнери, –які люблять своє місто і хочуть зберегти його для нащадків.

 

Фінансування отримали від соціально відповідального підприємця, який має в цьому будинку заклад харчування, та за грантом "Урбан 100".

 

Також подана заявка на грант від "DreamActions" на реставрацію ще двох дверей, сподіваємось отримати фінансування і від цього гранту.

 

Вартість проекту та всіх реставраційних робіт – від ковки до відтворення автентичних вітражів у дверях пам'ятки – 36 тисяч гривень.