Службових осіб УКБ підозрюють у розтраті 3 млн грн при проведені тендеру з будівництва школи у Хриплині

У лютому міське управління капітального будівництва через електронну систему Prozorro визначило підрядника для будівництва школи у селі Хриплин. Із переможцем торгів ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт» був укладений договір на суму 26 494 685 грн. Місяць потому тендером зацікавилась поліція. Вияснилося, що службових осіб УКБ підозрюють у зловживанні службовим становищем та розтраті бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Вперше про відкриті торги з будівництва загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в селі Хриплин міське управління капітального будівництва оголосило у листопаді 2017 року. Тоді очікувана вартість робіт становила 30,5 млн грн.

  

Для участі в аукціоні надійшли пропозиції від трьох учасників. Найвищу пропозицію запропонувало ТОВ «Шобелі Україна» - 27 803 630 грн. Інший учасник торгів, ТОВ «Карпатська будівельна компанія», запропонував виконати роботи за 26 477 003 грн. Переможцем торгів стало ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт» із пропозицією 23 998 986 грн. Управління капітального будівництва уклало договір із ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт» 20 грудня 2017 року. Згодом договір був розірваний за згодою сторін.

 

Вже у січні управління капітального будівництва повторно оголосило про відкритті торги з розширення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Хриплин, Івано-Франківської міської ради. Аукціон пройшов 12 лютого на сайті електронних публічних закупівель Prozorro.

 

Очікувана вартість робіт залишилась без змін – 30,5 млн грн. Для участі в торгах надійшло лиш дві пропозиції. Найвищу ціну запропонувала будівельна компанія «Трейдзахідбуд» - 27 991 320 грн. Найнижча пропозиція у 26 494 685 грн надійшла від іншого учасника торгів, ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт». Безпосередньо сам аукціон тривав близько 10-ти хвилин. За цей час жоден із учасників ні на гривню не змінив свою початкову пропозицію. Згідно протоколу тендерного комітету, переможцем торгів визнано «Комерційну групу «Інтер-Профіт». 27 лютого управління капітального будівництво уклало договір про закупівлю робіт із товариством «Комерційна група «Інтер-Профіт» на суму 26 494 685 грн.

  

Як бачимо в обох випадках товариство «Комерційна група «Інтер-Профіт» подавало свої пропозиції для участі у торгах і вигравало їх. Пропозиція підприємства при повторному аукціоні відрізняється від попередньої збільшенням кошторису витрат, при цьому сам перелік робіт залишився незмінним. Так, якщо у листопаді товариство готове було будувати школу за 23,9 млн грн, то у січні їхня пропозиція зросла до 26,4 млн грн. У підсумку маємо різницю майже у 3 млн грн.

 

Буквально через місяць після підписання договору було відкрите кримінальне провадження за фактом вчинення протиправних дій службовими особами управління капітального будівництва. Їх підозрюють у зловживанні службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для суб’єкту підприємницької діяльності, шляхом безпідставного переукладення у лютому 2018 року договору про закупівлю робіт по обєкту: «Будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів в с. Хриплин Івано-Франківської міської ради», що призвело до розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

 

Про це йдеться у клопотанні старшого слідчого Івано-Франківського відділу поліції ГУ НП в області про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках вказаного кримінального провадження.

 

Матеріалами клопотання зазначено, що за результатами проведення відкритих торгів січні місяці 2018 року, управлінням капітального будівництва 27 лютого укладено договір з ТОВ «Комерційна група «Інтер-профіт» з розширення загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів в селі Хриплин на суму 26 494 685 грн.

  

Водночас управлінням капітального будівництва аналогічні за своїм змістом та обсягом робіт торги проводились у грудні 2017 року. Переможцем визначено ТОВ «Комерційна група «Інтер-профіт» з ціновою пропозицією 23 998 986 грн. Укладений в подальшому договір від 20 грудня 2017 року розірваний.

 

Правоохоронці вбачають, що внаслідок протиправних дій посадових осіб УКБ, пов’язаних із розірванням та укладенням нового аналогічного за змістом та обсягом робіт договору, спричинено збитки в сумі понад 3 млн грн.

 

У травні Івано-Франківській міський суд своєю ухвалою задовольним клопотання слідчого та дозволив доступ до документів, які становлять комерційну таємницю та знаходяться у володінні управління капітального будівництва.

 

Ухвала Івано-Франківського міського суду від 16 травня 2018 року 

 

За даними аналітичної платформи Youcontrol, товариство з обмеженою відповідальністю «Комерційна група «Інтер-Профіт» зареєстроване 6 років тому у селі Зашків, Львівської області. Спочатку фірма займалася транспортом, а у 2017 році змінила основним вид діяльності на будівництво житлових і нежитлових будівель та отримала ліцензію на господарську діяльність зі створення об’єктів архітектури. Єдиним засновником товариства є Івашків Ярослав Ількович, зі статутним внеском у 1000 грн. З травня 2016 року пост керівника підприємства займає Думич Михайло Михайлович.

 

Скрін з  Youcontrol

 

Засновники підприємства. Скрін з  Youcontrol

 

Ліцензії. Скрін з  Youcontrol

 

Керівництво і вид діяльності. Скрін з  Youcontrol

 

У 2017 році підприємство виграло 11 тендерів на загальну суму 5 485 956 грн, де у третині випадків замовником виступало управління капітального будівництва. Водночас за перше півріччя 2018 року ТОВ «Комерційна група «Інтер-профіт» уклала два договори із управлінням капітального будівництва на загальну суму 27 884 836 грн. 

 

За весь період діяльності на рахунку фірми є лиш дві ухвали суду.  У документі від 12 жовтня 2017 року йдеться про відкрите кримінальне провадження за фактом ухилення службовими особами приватного підприємства «Галкомбуд» у період з 1 січня 2016 року по 30 червня 2017 року від сплати податку на додану вартість, в сумі 1 530 340 грн.

 

Досудовим розслідуванням встановлено, що підприємство «Галкомбуд» в період 2016-2017 років не проводило жодних фінансово-господарських операцій. При цьому включили до податкових декларацій відомості про операції по придбанню товарно матеріальних цінностей у кількох підприємців, у тому числі в товариства «Комерційна група «Інтер-Профіт».

 

У жовтні 2017 року працівники податкової міліції провели обшук офісних приміщень підприємства «Галкомбуд», де вилучили печатки, установчі документи, чекові книжки, банківські картки, чорнові записи та численні документи фінансово-господарської діяльності фірми.

 

Читайте також: Податківці обшукали офіс підрядника, що будує садок в Микитинцях. Вилучили печатки, установчі документи та бойові патрони.

 

При цьому, в ході обшуку було виявлено та вилучено печатку та численні папки із первинними документами фінансово-господарської діяльності ТОВ «Комерційна група «Інтер-Профіт». Більше того, ухвалою Івано-Франківського міського суду від 12 жовтня 2017 року, на усе вилучене під час обшуку майно було накладено арешт. 

 

Скасувати арешт на майно підприємство «Комерційна група «Інтер-Профіт» змогло лиш у квітні цього року. При цьому, нагадаємо, за період від жовтня 2017 року до квітня 2018 року фірма брала участь у двох тендерах з будівництва школи у Хриплині, де двічі ставала переможцем та укладала договори.