У Франківську ОСББ можуть отримати безвідсоткові позики


Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради затвердив порядок надання безвідсоткових позик ОСББ з револьверного фонду.

 

Про це повідомив директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак.

 

На 2020 рік у міському бюджеті передбачили 800 тис грн на позики для ОСББ для участі в державній програмі “Енергодім”. Вже з наступного тижня ОСББ можуть подавати заявки, пише “Репортер“.

 

 

Ідея «револьверного» фонду полягає у наданні «дешевих» поворотних позик для потреб учасників фонду. Повернені кошти далі використовуються для фінансування інших учасників. У випадку асоціації ОСББ такі позики можуть надаватися для впровадження елементів теплової модернізації будинку (наприклад, заміни вікон, чи утеплення зовнішніх стін), або ліквідації аварії в будинку – що для новостворених об’єднань є чи не катастрофою, оскільки необхідні кошти об’єднання збирати просто не встигають. Окрім того, кошти з револьверного фонду можна взяти на погашення енергоефективних кредитів.

 

Вже сьогодні існують приклади використання такого інструменту в Україні. Зокрема, минулого року у Луцьку почалася активна робота над створенням револьверного фонду. Вже зараз 41 ОСББ, що входять до асоціації «Лучани», мають змогу отримувати позики зі спільної каси. Наразі ведеться робота з формалізації діяльності фонду.

 

Так само працюють фонди в європейських країнах. В Естонії фонд Kredex, створений у 2009 році Європейським фондом регіонального розвитку, надає фінансування в межах програми кредитування багатоквартирних будинків. Внесок на адміністрування складає 3% від суми позики.

 

Так, у місті Таллін на вулиці Sõpruse pst, 202 тутешньою асоціацією власників квартир було ініційовано отримання поворотних інвестицій на модернізацію радянської багатоповерхівки. Рішення про такий крок схвалили 82% мешканців будинку.

 

Завдячуючи поворотній позиці було встановлено нові двокамерні вікна, утеплено фасад та покрівлю, а також модернізовано систему опалення.