У Фонді держмайна планують регулювати діяльність брокерів з нерухомості


Фонд державного майна України розробив законопроект про брокерську діяльність у сфері нерухомості, яким пропонують запровадити державне регулювання цієї галузі, а також підвищити вимоги до брокерів та брокерських компаній.
 

Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Трубаров, пише Громадське.

 

«На сьогодні відсутнє будь-яке законодавче регулювання брокерської діяльності, немає нормативної бази, яка б встановлювала загальні правила діяльності в цій сфері. І головне невизначено правових наслідків за порушення законодавства», — пояснив Трубаров.

 

За його словами, у розробленому законопроекті міститься визначення брокера з нерухомості, як особи, яка має трирічний досвід роботи агентом з нерухомості, успішно склала державний іспит та занесена до відповідного державного реєстру.

 

Фонд держмайна планує проводити атестацію брокерів з нерухомості кожні 3 роки. При цьому, брокерські компанії позбавлятимуться статусу брокерських, якщо там не працює жодного брокера.

 

«Державне регулювання брокерської діяльності у сфері нерухомості здійснюватиметься Фондом державного майна України, який матиме право анулювати дозвільні документи за порушення законодавства на підставі рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, яка буде здійснювати контроль за діяльністю суб’єктів брокерської діяльності та брокерів з нерухомості», — додав Трубаров.

 

Для набуття чинності цих змін, відповідний законопроект має підтримати Верховна Рада.

 

Раніше повідомлялось, що в Україні створили державний реєстр, у якому можна відстежувати інформацію про нерухомість.