Цікаві місця від Побудовано: перший туристичний притулок в Українських Карпатах


Початком активного туризму у наших горах можна вважати середину XIX століття, саме тоді як свідчать рекламні та інформаційні брошури того часу, туризм набув масового характеру.

 

Першим туристичним притулом в Східних Карпатах, став притулок на полонині Гаджина, про який сьогодні й піде мова.

 

 Туристичний притулок Польского Товариства Татранського імені Яна Грегоровича на полонині Гаджина

 

 

Збудований притулок у 1878 році на замовлення Чорногірського відділу ПТТ (м.Коломия) на полонині Гаджина.Власник пасовища, поміщик Іван Попівчук за 100 гульденів, погодився збудувати притулок з власних матеріалів, на місті колиби чабанів.

 

Також між Іваном Попівчуком на ПТТ укладається нотаріальна угода про те, що він надає в оренду на 10 років Чорногірському відділу ПТТ дві кімнати та зобов'язується утримувати їх в належному стані, за що отримує 160 гульденів виплачених наперед.

 

Будинок був одноповерховий поділений на дві частини, заходячи в сіни, з одного боку були дві кімнати з підлогою та металевими пічками для опалювання, з іншого — комора та ще одна житлова кімната. В кімнатах були дерев'яні ліжка (тапчани) та столи, а на вулиці стійло на 30 коней.

 

Вже у 1880 році від притулку Генріх Хоффбауер та Костянтин Сівіцький проклали перший на теренах України туристичний маршрут. Проіснував притулок швидше за все до початку Першої Світової війни, і був зруйнований російськими військами. Та на цьому історія не закінчується, а починається нова сторінка туристичного життя на полонині.

 

За матеріалами з kapnatu.blogspot.com