Цікаві місця від Побудовано: секретна тропосферна мережа управління та зв'язку "БАРС" на Богородчанщині


Гора Космечара — мабуть, мало хто з вас знає, що це за вершина, де вона розташована і взагалі вперше чують таку назву. Все так і має бути, адже тут був росташований стратегічний секретний об'єкт. Проте пройшли роки, СРСР вже не існує як і самого секретного військового об'єкту, тож можна вам розповісти, що це за вершина та чому вона була не доступною для звичайних людей.

 

Маловідома ця вершина ще тим, що розташована далеко від пішохідних маршрутів, в передгір'ї Карпат і висота її всього 756,8 м. Богородчанський район с. Міжгір'я, тут не зустрінеш звичних туристів як в околицях Ворохти, Яремче чи Квасів, а якщо вже і є, то йдуть цілеспрямовано на г. Космечара.

 

 

Тут всього за 40 км від обласного центру в роки Холодної Війни діяла Тропосферна мережа управління та зв'язку "БАРС" вузол радарної станції дальнього спостереження 109.

 

Інша така станція була на Полонині Руна, а саме вузол 103. Проте функціонально вони відрізнялись, сюди сигнал з Москви йшов по кабелях, а вже з відси розсилався радіосигналом по інших таких же вузлових станціях які були країнах Варшавського Договору.

 

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:  Цікаві місця від Побудовано: секретний бункер космічного зв'язку на Городенківщині

 

Над будівництвом такого об'єкту працювали десятки провідних інститутів СРСР, було витрачено мільйони рублів і все трималось в великій таємниці. На самій вершині було лише 4 металеві вежі, та технічні споруди, сам пункт керування був під землею в горі, а офіцерська база у підніжжі гори.


Останній військовий покинув цю частину у 2003 році, від тоді сюди прийшли "мисливці за металом". На сьогодні від цього стратегічного об'єкта залишилось лише цегляні та бетонні споруди, весь метал швидко розпиляли на металолом.

 

У підземному двоповерховому бункері залишились розкидані секретні документи, усю апаратуру з якої велось керування винесли. Чотири вежі які височіли над вершиною також були успішно розпиляні та здані на металобрухт. Тож зараз можна лише полазити бункером, який непогано зберігся.

 

За матеріалами з сайту kapnatu.blogspot.com