Як вберегтися від новорічних афер із житлом у Карпатах

Розпочався період Новорічних бронювань житла в Карпатах. Водночас, активізувались віртуальні шахраї, які користуючись ажіотежем та наживаються на довірливих українцях.

У блозі Karpaty.ua наводяться поради як розпізнати фейкові пропозиції по оренді житла в Карпатах.

 

Ось свіженьке оголошення (12:23, 13 листопада 2017) на OLX

фейкове оголошення про оренду житла в Карпатах

 

Припустити, що щось не так можливо вже з хедеру сторінки. Вартість 2100 грн за котедж в Яблуниці на 8 місць — це не реально.

 

Користувач зареєстрований в листопаді — підозріло.

 

Якщо бачите, що обліковий запис новостворений і ціна "солодка", відсотків на 95% — це шахрай.

 

Гугліть фото обраного котеджу. Наприклад, я знайшов, фото взято тут http://lesobitel.ru/nashy-uslugy/kottedj-bolshoy/ — "Ленинградская обл, Выборгский р-н, пгт. Рощино, Еловая аллея 38".

 

По телефону вимагають передоплату — 50-100% від вартості відпочинку, пропонують ще знижку — 100 грн.

 

реальні фото будинку

 

Перегляньте усі оголошення автора. В реальних продавців, швидше за все, будуть супутні оголошення — "продам гриби чи ягоди" та ін. Шахраї зазвичай викладають одне оголошення, щоб не привертати увагу.

 

Гугліть номер телефону автора. Шахраї використовують свіжі номера, які не шукаються пошуковиком. Реальні власники житла, особливо ті, які працюють не перший рік часто розміщуються на багатьох сайтах, рекламуються і в результатах пошуку ви легко знайдете їх номер. Також, є шанс потрапити на відгуки, де люди вже розповідають про шахрайські дії з цього номеру телефона.

 

Вберегтися від такого виду шахрайства немає шансів. При бажанні, можна створити таке оголошення, що ніхто нічого не запідозрить.

 

Як варіант, можна просити власника оголошення фотографуватися з паспортом та банківською карткою, на яку відправляється завдаток, на фоні котеджу. Або ж бронювати на перевірених офіційних ресурсах з зареєстрованими торгівельними марками.