Спірна ділянка: ВО «Карпати» та місцевий підприємець не можуть поділити 20 соток землі у Пасічній

Поділити землю і вирішити спірне питання намагаються на ВО «Карпати». Ситуація із браком землі склалася відтоді, як власником суміжних із заводом приміщень став підприємець Андрій Струс. Зараз пан Струс прагне отримати у користування бодай 20 сотих землі, аби можна було дістатися до потенційних виробничих площ. Натомість керівництво ВО «Карпати» не погоджується віддати такий шмат землі, бо не має місця для паркування власного автотранспорту.

Сьогодні на заводі є 19 автобусів, котрі привозять майже чотири тисячі працівників, але паркуватися вони не мають де. Тому доводиться висаджувати працівників безпосередньо на завантаженому рухом Калуському шосе. Тим самим керівництво заводу переконує, що наражає своїх підлеглих на небезпеку, пише газета Західний кур'єр.

 

На спірній земельній ділянці ВО «Карпати» вже почали облаштовувати стоянку для свого транспорту. Тим часом їхній опонент Андрій Струс наполягає, що він хоче зовсім небагато – всього 20 сотих. Минулої п’ятниці вирішити спірне земельне питання взялися депутати Івано-Франківської міськради. Під час виїзного засідання постійної комісії з питань містобудування та земельних відносин вони ознайомилися із ситуацією. Обговорення питання безпосередньо на спірній ділянці не дало ніяких плодів. Тому розгляд питання продовжили у залі засідань.

 

Аргументами на користь ВО «Карпати» у дирекції підприємства називають створення великої кількості робочих місць та сплату податків до місцевої казни.

 

«Ми цією землею користуємось 40 років. То було термінове рішення, коли ми віддавали цю територію», – наголосив керівник ВО «Карпати» Дмитро Втерковський.

 

Розсудити сторони конфлікту і поставити бодай якусь крапку в цьому питанні намагався і начальник управління земельних відносин департаменту комунальних ресурсів Кирило Обладан.

 

«Дійсно був такий факт, що керівництво ВО «Карпати» зверталося до влади міста із клопотанням про вилучення земельної ділянки площею 20 сотих. На той момент це було законне рішення, адже можна було вилучати землю в державного підприємства за згодою сторін. Ділянка була передана ТОВ «Пластпайп» в оренду на два роки, – зауважив К.Обладан. – Згодом вольовим рішенням тодішнього міського голови Віктора Анушкевичуса при розробці відведення цю територію було включено в територію радіозаводу. За законом пан Струс має право вимагати від міської ради отримання земельної ділянки під своїм об’єктом нерухомості і ту ділянку, яку він вважає необхідною для обслуговування».

 

Під час бурхливих обговорень депутати озвучили компромісне рішення – надати пану Струсу не 20, а 10 сотих для обслуговування. Але не було погоджено, як це має відбутися – на правах оренди чи сервітуту. Проте Андрій Струс продовжує наполягати на ділянці розміром 20 сотих, бо інакше він не зможе вести підприємницьку діяльність. «Ви маєте 8 з половиною гектарів землі, а я хочу всього 20 сотих», – звернувся він до представників ВО «Карпати». Майже годину довелося потратити для вивчення ситуації. Проте остаточного рішення депутати так і не ухвалили. Сказали лише, що мають час на роздуми.

 

У середу міська рада таки стала на сторону ВО «Карпати» і затвердила детальний план спірної земельної ділянки під паркування автотранспорту підприємства. Щоправда під час розгляду цього питання депутати не відкинули можливості спільного використання території із пропорційним поділом відповідно до виробничих площ сторін конфлікту.