Шведи дослідили рівень надання послуг, повязаних із будівництвом та архітектурою в Івано-Франківську

26 вересня у конференц-залі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради шведсько-український проект Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» презентує результати дослідження у м. Івано-Франківськ щодо оцінки дотримання принципів верховенства права в наданні послуг, пов’язаних з питаннями будівництва та архітектури.

Рівень дотримання принципів верховенства права у місцевому самоврядуванні у м. Івано-Франківську досліджувався на прикладі послуг у сфері архітектури та містобудування.

Таке оцінювання проведено у місті вперше у межах проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», який реалізується Академією Фольке Бернадотта у 2014–2017 рр. і фінансується Шведським агентством з міжнародного розвитку Sida. Дослідження проводилося Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

В межах дослідження експерти проаналізували законодавчу та нормативну базу, яка стосується адміністративних послуг, пов’язаних з архітектурними питаннями, провели опитування користувачів цих адміністративних послуг, та службовців, що надають такі послуги, а також фокус-групи з користувачами відповідних послуг та службовцями, що їх надають.

Усього інтерв’юери опитали 800 користувачів послуг, 10 службовців міськвиконкому і Центру надання адміністративних послуг. Зокрема, опитані користувачі послуг у сфері архітектури та містобудування досить високо оцінили Центр надання адміністративних послуг з точки зору доступності для відвідування та комунікацій (3,6 балів з 5).

З результатів дослідження можна зробити також і висновки про можливі проблеми і виклики для місцевої влади та громади – для прикладу, вкрай низько оцінюється можливість опрацьовувати запити мовами національних меншин (2,6 балів з 5).

Результати дослідження стануть підгрунтям для Плану дій, який розроблятиме Дорадчий комітет проекту, створений при міськраді, разом з експертами Академії Фольке Бернадотта.

Він буде спрямований на розкриття потенціалу до підвищення рівня верховенства права в Івано-Франківській міській раді, та, відповідно, рівня задоволеності користувачів послуг.

В межах презентації результатів дослідження  представники, партнери та експерти проекту детальніше розкажуть про процес оцінювання, проблемні питання, основні висновки та рекомендації.

Зокрема, до заходу долучиться Рікард Саннерхольм, директор програм з верховенства права Академії Фольке Бернадотта (Стокгольм). Одразу після презентації розпочнеться засідання Дорадчого комітету для визначення наступних кроків щодо розробки плану дій.

Довідка:

Проект «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» реалізується шведським урядовим агентством Академією Фольке Бернадотта у 2014–2017 рр. за фінансової підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку Sida.

Метою Проекту є підтримка зміцнення та інтеграції принципів верховенства права в сфері надання публічних послуг органами місцевого самоврядування в Україні. Проект поширює свою діяльність на 12 міст-партнерів в межах України і включає самооцінку верховенства права у місцевому самоврядуванні, підвищення спроможності місцевих органів влади та підтримку громадянського суспільства у підвищенні правової обізнаності.

Захід розпочнеться об 11:00, початок реєстрації – о 10:30.