Ринок офісної нерухомості може впасти до рівня 2008 року, - експерт


Завдяки обмеженням роботодавці виявили, що їхні компанії не потребують офісів для повноцінної роботи. Падіння ринку оренди офісної нерухомості у зв’язку із «коронавірусною кризою» може бути на рівні кризи 2008 року.

 

Такий прогноз у коментарі «Главкому»зробив  співвласник маркетплейсу офісної нерухомості xOffice Олег Позиніч.

 

За його словами, таке падіння можливе за умов продовження карантину - «оскільки ВВП впаде на 10% у порівнянні із 2019 роком».

 

 

«Я думаю, що корекція цін на ринку відбудеться вже восени, однак з причин карантину ціни вже почали знижуватися», - додав він.

 

 

Позиніч пояснив, що після закінчення карантину попит на оренду офісних приміщень відчутно впаде.

 

«По-перше, карантин дав можливість багатьом компаніям навчитися працювати у віддаленому режимі – і офіси їм буподуть непотрібні. По-друге, низка компаній просто позакриваються», - зазначив він.

 

 

За словами експерта, у столиці до карантину був надлишок офісних приміщень.

 

«Вакантних площ було приблизно 5%. Після картину їхня частка може зрости у 3-4 рази, а то й більше», - спрогнозував Позиніч.

 

 

На думку співвласника xOffice, до карантину ринок офісної нерухомості можна було охарактеризувати як «ринок орендодавця», адже саме власники приміщень диктували умови. Після карантину він перетвориться на «ринок орендаря».

 

За прогнозами експерта, після карантину ринок переформатується на готові офіси: з ремонтом та меблями.

 

«Такі приміщення за умов адекватних орендних ставок будуть швидко заповнюватися», - зазначив він.

 

 

Крім того, попитом користуватимуться приміщення тих орендодавців, які готові йти на короткострокові договори: «Якщо орендодавець дає можливість виїхати із попередженням за місяць-два розірвати договір без жодних штрафних санкцій».

 

 

Позиніч також прогнозує зростання популярності коворкінгів.