«Прорахувався!»: Гучні помилки в історії архітектури

Архітектор - це художник і інженер в одній особі. Він не тільки продумує ідею проекту, а збирає всю інформацію, необхідну для будівництва. Йому потрібно проаналізувати геодезичні умови, обчислити параметри стійкості, надійності і безпеки. У той же час повинні враховуватися всі нормативи. Тому одна маленька помилка архітектора може стати фатальною.

«Фанерний будинок» в 60 поверхів

 

Вежа Джона Хенкока - найвища будівля в Бостоні (США). ЇЇ висота 241 метр або 60 поверхів.
Відкриття було заплановане на 1971 рік. Але помилки архітекторів і будівельників внесли свої корективи. По-перше, будівля не могла чинити опір сильним поривам вітру - хмарочос сильно хитався. Більш того, людей всередині «заколисувало». По-друге, городяни боялися за своє життя і обходили будинок стороною, тому що з хмарочоса вилітали вікна! Проблема була в рамах склопакетів. Вони були непридатні для великих вікон вежі Джона Хенкока. Тому було вирішено тимчасово «зашити» хмарочос в фанеру і замінити всі 10 тисяч вікон. Відкриття скандально відомого хмарочоса відбулося в 1976 році.

Дерев'яний амфітеатр в Фіденах

 

У стародавньому місті Фідени недалеко від Риму побудували дерев'яний амфітеатр. У 27 році н.е. на гладіаторські бої прийшло багато людей і будова обвалилася. Загинуло 20 тисяч чоловік. Цей випадок послужив уроком для архітекторів. З тих пір при підготовці проектів прораховується вага, яку зможе витримати об'єкт.

 

Такомський міст в штаті Вашингтон

 

Найбільшу драматичну помилку в історії мостобудування допустили архітектори при створенні висячого Такомского моста в штаті Вашингтон в США.
Рух по мосту було запущено 1 липня 1940 року. Буквально відразу ж будову прозвали «Галопуюча Герті», так як в вітряну погоду міст сильно розгойдувався. 7 листопада 1940 року в 11.00 при вітрі швидкістю близько 65 км / ч міст звалився. Завдяки чистому везінню ніхто не постраждав.

Причина руйнування - неврахування вітрових навантажень при проектуванні споруди. З тих пір повністю змінено підходи до проектування великопрольотних мостів в світі. Міст був відновлений.

«Лотос Ріверсайд» в Шанхаї

 

У 2009 році впав житловий комплекс «Лотос Ріверсайд» в Шанхаї (Китай), який складався з одинадцяти 13-поверхових будівель. Викопування підземного гаража під одним з них привело до того, що будинок «завалився» на бік як дитячий конструктор. Причина - неякісний фундамент.

 

Готель-«лупа» в Лас-Вегасі

 

Спа-готель «Вдара» відкрився в Лас-Вегасі (США) в 2009 році. Його унікальна вигнута конструкція сприяла накопиченню сонячних променів і відбиванню їх в напрямку басейну готелю. Це часто призводило до підвищення температури біля басейну, викликаючи сонячні опіки у людей і плавлення предметів. Наразі готель відремонтований.

Сталевий дитячий майданчик в Брукліні

 

Проектувальники прорахувалися, коли вирішили зробити дитячий майданчик Pier One в Брукліні (США). Основний акцент вони зробили на футуристичному дизайні і забули продумати матеріали. Майже всі конструкції були виконані зі сталі, яка нагрівалася на сонці до 50 градусів.

Концертний зал імені Уолта Діснея в Лос-Анджелесі

 

Концертний зал імені Уолта Діснея - пам'ятка Лос-Анджелеса (США). За задумом відомого архітектора зовнішні стіни будівлі обшили сталевими панелями. І це був поганий хід. Метал відбивав сонячні промені, і жителі сусідніх будинків страждали від високої температури в квартирах. Більш того, тротуар нагрівався до 60 ° C. В результаті будівельникам довелося кілька разів змінювати фасад.