Доступне житло – це не лише соціальне «щастя», а й розвиток економіки країни

Будівельна галузь зараз у кризі, потужності будівельних компаній України залежно від регіону завантажені на 20-50%. З іншого боку більшість українців не в змозі «подужати» ринкові ціни на житло і вирішити своє житлове питання. Через це люди, а особливо молодь, відчувають себе незахищеними та невпевненими у завтрашньому дні.

Кожна гривня виділена з бюджету на реалізацію державних житлових програм дає не менш ніж три гривні в будівельну галузь.

За даними журналу Новое время страны,  1 мільярд бюджетних гривень дозволить:

  • залучити у будівельну галузь 3, 3 млрд.грн., з яких 2, 3 млрд..грн. власні внески громадян;
  • забезпечити власним житлом більше 8 тис. сімей або 28 тис. людей, що потребують поліпшення житлових умов та перебувають на обліку;
  • ввести в експлуатацію більше 0,5 млн. кв. м. житла, а це більше 100 будинків;
  • створити додатково 56 тис. робочих місць;
  • повернути до державного бюджету у якості податків та зборів 921,41 млн.грн;
  • підняти соціальні настрої української молоді та сприяти народжуваності в Україні.

Саме тому відновлення фінансування державних житлових програм більш ніж нагальне завдання держави. Тим паче, що попит на ці програми в Україні великий. Лише за програмою кредитування будівництва житла для молоді зареєстровано понад 11 тисяч бажаючих отримати житло.

Цю закономірність підтримав Комітет ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства й 1 червня рекомендував уряду врахувати видатки на програми доступного житла й кредитування будівництва житла для молоді при перегляді Бюджету 2016 року, а також закласти фінансування у державному кошторисі на наступний рік.

Хвилю звернень з приводу необхідності запуску державних житлових програм підняли професійні та громадські об’єднання. Серед них Будівельна Палата України, Федерація професійних спілок України, Всеукраїнська асоціація «Укрмолодьжитло», Конфедерація будівельників України та інші.

Громадськість наполягає: влада має задовольнити конституційне право людини на власне помешкання. Особливо, коли мова йде про такі категорії, як сім’ї захисників нашої держави, або сім’ї вимушених переселенців.

Відновлення фінансування програм доступного житла, на думку будівельної бізнес-спільноти, стане дієвим антикризовим заходом, що сприятиме збільшенню внутрішнього ринку не тільки в галузі будівництва, а й в інших галузях промисловості, пов’язаних з будівництвом.

Як повідомляє видання Новое время страны, до цих закликів долучилися і чисельні громадські організації, які представляють інтереси учасників АТО та їх родин. Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву у співпраці із забудівниками розробив законопроект №4550 «Про внесення змін до статті 4 закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва». Документом пропонується відшкодовувати з державного бюджету 50% вартості житла учасникам антитерористичної операції.

Підтримавши основну бюджетоутворюючу галузь, держава зробить вагомий крок для покращення соціальних настроїв молоді, а це третина економічної активності населення країни.